Εναν πρωτότυπο τρόπο διάσωσης των εργαζομένων σε θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που βρίσκονται σε κίνδυνο εμπνεύστηκε μια νορβηγική εταιρεία.
Εναν πρωτότυπο τρόπο διάσωσης των εργαζομένων σε θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που βρίσκονται σε κίνδυνο εμπνεύστηκε μια νορβηγική εταιρεία.
Πρόκειται για μια κλειστή σωσίβια λέμβο από πλαστικό, η οποία μπορεί να βουτήξει από ύψος ακόμη και 65 μέτρων στο νερό και να αναδυθεί στη συνέχεια στην επιφάνεια της θάλασσας με 70 άτομα στο εσωτερικό της. Η επιτυχία των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στο Αρενταλ της Νορβηγίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η GES50 MKIII σχεδιάστηκε για να βουτάει από ύψος 47 μέτρων. Εδειξε, όμως, εξαιρετική αντοχή και από τα 65 μέτρα.
Η προετοιμασία που απαιτείται για να πέσει η σωσίβια λέμβος στο νερό δεν ξεπερνάει τα δύο λεπτά. Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς», η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δεχθεί ήδη παραγγελίες από βρετανικές και νορβηγικές εταιρείες άντλησης πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τοποθετήθηκαν αμμόσακοι βάρους 100 κιλών στις θέσεις της σωσίβιας λέμβου, ενώ με ειδικά εργαλεία μετρήθηκε η δύναμη πρόσκρουσης στο νερό. «Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο σε μια σειρά τριών σωσίβιων λέμβων ελεύθερης πτώσης. Το ύψος των 61,5 μέτρων από το οποίο ρίξαμε τη λέμβο αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ», δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Norsafe. Παρόμοιες σωσίβιες λέμβοι χρησιμοποιούνται σε μεγάλα πλοία. Το ύψος από το οποίο ρίπτονται στο νερό, ωστόσο, είναι αισθητά μικρότερο.
(από την εφημερίδα "τα Νέα")