Οι επαναστατικές δυνάμεις στη Συρία κατέλαβαν αρκετές πετρελαιοπηγές στην ανατολική επαρχία Ντείρ Εζόρ τον τελευταίο μήνα, μετά από σκληρές μάχες με τον κυβερνητικό στρατό.

Οι επαναστατικές δυνάμεις στη Συρία κατέλαβαν αρκετές πετρελαιοπηγές στην ανατολική επαρχία Ντείρ Εζόρ τον τελευταίο μήνα, μετά από σκληρές μάχες με τον κυβερνητικό στρατό.

Σύμφωνα με βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση που διατηρεί παρουσία στη Συρία, οι επαναστάτες κατέλαβαν τρεις πετρελαιοπηγές, καθώς και μια μονάδα φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η Συρία παρήγαγε 380.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα πριν το ξέσπασμα της σύγκρουσης, ενώ σήμερα η ποσότητα αυτή έχει μειωθεί στο μισό και έχουν μηδενιστεί οι εξαγωγές, όπως υποστηρίζει ο ΙΕΑ.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στους Financial Times, οι επαναστάτες δεν έχουν στην κατοχή τους κάποιο τερματικό πετρελαίου ώστε να εξάγουν ποσότητες αργού, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα σύνορα με το Ιράκ προκειμένου να διοχετεύσουν εκεί ορισμένες ποσότητες. Το πιο σημαντικό όμως για τους ίδιους είναι ότι πλέον μειώνονται τα διαθέσιμα καύσιμα για το καθεστώς Ασάντ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δαμασκός διαθέτει πλέον λιγότερη κηροζίνη, ντίζελ και βενζίνη για να κινήσει τα στρατιωτικά της οχήματα και τα αεροπλάνα.

Αντίστοιχα, σημασία έχει και το ότι στην επαρχία Ντείρ Εζόρ παράγεται το καλύτερης ποιότητας αργό πετρέλαιο, ενώ πλέον η Δαμασκός θα πρέπει να στηριχθεί στο αργό που παράγεται στα βόρεια της Συρίας, το οποίο είναι χειρότερης ποιότητας.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με το Ιράκ για εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αρκετές από αυτές αφορούν ενεργειακές εγκαταστάσεις.