ΙΕΑ:Το Υποτονικό Κλίμα Στην Παγκόσμια Οικονομία Προμηνύει Ασθενική Ζήτηση Πετρελαίου το 2013

ΙΕΑ:Το Υποτονικό Κλίμα Στην Παγκόσμια Οικονομία Προμηνύει Ασθενική Ζήτηση Πετρελαίου το 2013
energia.gr
Τετ, 12 Δεκεμβρίου 2012 - 13:51
Συνεχίστηκε η πτωτική τάση στα futures πετρελαίου κατά τον μήνα Νοέμβριο, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Αιτίες της χαμηλής ζήτησης αποτέλεσαν η συνεχιζόμενη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ σχετικά με την συζήτηση στο Κογκρέσσο για τις φοροαπαλλαγές στο τέλος του έτους

Συνεχίστηκε η πτωτική τάση στα futures πετρελαίου κατά τον μήνα Νοέμβριο, όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Αιτίες της χαμηλής ζήτησης αποτέλεσαν η συνεχιζόμενη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ σχετικά με την συζήτηση στο Κογκρέσσο για τις φοροαπαλλαγές στο τέλος του έτους, που ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία της υπερδύναμης σε «δημοσιονομικό γκρεμό» (fiscal cliff).

 

Οι φόβοι αυτοί επισκίασαν, μάλιστα, τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, δηλ. στο Ισραήλ, στην Γάζα, τη Συρία και το Ιράν. Ενδεικτικό της πτώσης που έχει προκληθεί στη ζήτηση είναι ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι τιμές του WTI κυμαίνονταν στα 86 δολ. το βαρέλι και του Brent στα 107 δολ. το βαρέλι.

 

Η νέα πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους κάνει λόγο για 90,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 435 χιλ. βαρέλια ημερησίως πάνω από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Η ενίσχυση οφείλεται στα αυξημένα, σε σχέση με ό, τι αναμενόταν, προκαταρκτικά στοιχεία για τον Οκτώβριο, αλλά και στην μερική αποκατάσταση της αισιοδοξίας για την κινεζική οικονομία. Ωστόσο, για το 2013 η αύξηση της ζήτησης αναμένεται ασθενική, λόγω των χαμηλών προσδοκιών για την παγκόσμια οικονομία.

 

Στις χώρες εκτός OPEC η παραγωγή αργού σημείωσε ανάκαμψη κατά 0,7 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 54 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς τελείωσε η περίοδος συντήρησης για τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας και της Βραζιλίας. Η παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε, επίσης, μεγάλη αύξηση, και αναμένεται να συμβάλει σε μία μεγάλη αύξηση (+0,9 εκατ. βαρέλια) συνολικά στην παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC το 2013, τη μεγαλύτερη από το 2010. Έτσι, η παραγωγή πετρελαίου των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τα 54,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.

 

Στις χώρες του OPEC η παραγωγή αργού αυξήθηκε ελαφρώς κατά 75.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 31,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, σε άνοδο της παραγωγής σε Σαουδική Αραβία, Αγκόλα, Αλγερία και Λιβύη. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι, αντιθέτως, η παραγωγή της Νιγηρίας περιορίστηκε τον περασμένο μήνα λόγω μεγάλων πλημμυρών και σαμποτάζ που σημειώθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αφρικανικής χώρας. Επιπλέον, μείωση σημείωσε και η ιρανική παραγωγή αργού υπό το βάρος των αυξανόμενων κυρώσεων και των περιορισμών στις αποστολές φορτίων.

 

Τα πετρελαϊκά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσαν εποχική μείωση κατά 16,2 εκατ. βαρέλια φτάνοντας τον Οκτώβριο τα 2.722 εκατ. βαρέλια, σημαίνοντας το τέλος μίας επτάμηνης περιόδου συνεχούς αύξησης. Η μελλοντική κάλυψη παραμένει στις 59,1 ημέρες, αμετάβλητη μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω (που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο). Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν συνέχιση της πτωτικής τάσης τον Νοέμβριο.

 

Τέλος, η έκθεση του ΙΕΑ δείχνει ότι οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές θα είναι μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα φτάσουν τα 75,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρος. Ωστόσο, αναμένεται αύξηση κατά 950 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, κυρίως χάρη στην διυλιστική δραστηριότητα σε ασιατικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Τα περιθώρια διύλισης συνέχισαν πτωτικά, όπως και τον Νοέμβριο, λόγω των μειώσεων στην παραγωγή βενζίνης και μαζούτ.