Η επαναγορά των ομολόγων στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους υπήρξε επιτυχής, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανέκυψαν. Οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν επιφυλάξεις, αλλά καθώς ο αριθμός τους ήταν ελάχιστος -πέντε συνολικώς- και με δεδομένη την άμεση σχέση τους με το πολιτικό σύστημα η συνεργασία τους -έστω και αναγκαστική- δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί. Επαιξε ρόλο βέβαια και η έκκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρας στον πατριωτισμό τους
Η επαναγορά των ομολόγων στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους υπήρξε επιτυχής, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανέκυψαν. Οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν επιφυλάξεις, αλλά καθώς ο αριθμός τους ήταν ελάχιστος -πέντε συνολικώς- και με δεδομένη την άμεση σχέση τους με το πολιτικό σύστημα η συνεργασία τους -έστω και αναγκαστική- δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί. Επαιξε ρόλο βέβαια και η έκκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρας στον πατριωτισμό τους.

Είναι όμως άλλο θέμα η διαχείριση ενός προβλήματος με μία ολιγομελή ομάδα και ζήτημα διαφορετικής ποιότητος η αντιμετώπιση της απορριπτικής διαθέσεως μίας κοινωνίας, που είναι εφικτή μόνον με μέσα πολιτικά. Δυστυχώς, η τρικομματική κυβέρνηση αδυνατεί να διαλεχθεί επιτυχώς με την πλειοψηφία και να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτών.

Στην κατάσταση που είχε περιέλθει η χώρα ήταν αναμενόμενο ότι οι δανειστές μας θα προέκριναν λύση λογιστική του προβλήματος. Αλλά η παντελής αδυναμία διαπραγματεύσεως της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου διαμόρφωσε πλαίσιο πορείας το οποίο απεδέχθη και εκθύμως εφαρμόζει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, διαμορφώνοντας εικόνα αποφασιστικού ηγέτη.

Συνέπεια της εξελίξεως αυτής υπήρξε η εμφάνιση νέου πολιτικού σκηνικού με τη δυναμική ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Αλλά αυτό είναι το εμφανές και ίσως αναμενόμενο. Το μείζον πρόβλημα θα ανακύψει από τη στιγμή που η απορριπτική διάθεση προς τις πολιτικές των κομμάτων ευρωπαϊκού προσανατολισμού συνδυασθεί με έναν σκεπτικισμό ως προς τη σκοπιμότητα παραμονής της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ. Ενδείξεις ενισχυτικές αυτής της τάσεως αρχίζουν δυστυχώς να είναι διακριτές.

Διαμορφωτές της επικίνδυνης αυτής τάσεως ήταν παραδόξως οι τρεις ηγέτες που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, διότι έθεσαν ως μείζον διακύβευμα των δύο εκλογών την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εμφανιζόμενοι ως οι Ηρακλείς του. Τέχνασμα αφελές και επικίνδυνο. Κρίσιμα θέματα της μορφής αυτής δεν τίθενται σε ψηφοφορία. Ο μέσος πολίτης δεν έχει δυνατότητα μακροοικονομικών αναλύσεων. Γι’ αυτόν παραμονή στο ευρώ σημαίνει ευημερία και σταθερότητα. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η απομείωση των εισοδημάτων -συνταξιούχων και μισθωτών- είναι διαρκής, η συντριβή της μεσαίας τάξεως μια εφιαλτική πραγματικότητα, η αύξηση της ανεργίας δραματική, το ευρώ υπονομεύεται.

Για να υπερκερασθεί το πρόβλημα άρχισαν οι ανεδαφικές δεσμεύσεις, όπως ότι οι «θυσίες» είναι κάθε φορά οι τελευταίες. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε κατά την ψήφιση της νέας δανειακής συμβάσεως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών και η αξιοπιστία του θα κριθεί εντός ολίγων μηνών. Η αποκατάσταση αισθήματος δικαιοσύνης ίσως εδραίωνε το αίσθημα των πολιτών προς το πρόγραμμα εξυγιάνσεως των οικονομικών της χώρας, αλλά ως προς το θέμα αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη κραυγαλέα αποτυχία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/12/2012)