Σφήνα ΤΑΙΠΕΔ στις Ερευνες Υδρογονανθράκων

Χέρι στα προσδοκόμενα έσοδα απο την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου επιχειρεί να βάλει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης.Για αυτόν τον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ εζήτησε και επέτυχε να καθυστερήσει η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου,η οποία και έχει ήδη εγκριθεί απο την κυβερνητική επιτροπή και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.
energia.gr
Δευ, 24 Δεκεμβρίου 2012 - 14:58
Χέρι στα προσδοκόμενα έσοδα απο την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου επιχειρεί να βάλει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης.Για αυτόν τον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ εζήτησε και επέτυχε να καθυστερήσει η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου,η οποία και έχει ήδη εγκριθεί απο την κυβερνητική επιτροπή και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα. Τελικά το κείμενο της σύμβασης δεν κατατέθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αλλά - ω του θαύματος ! - βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κου. Τάκη Αθανασόπουλου.
 
Φαίνεται ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει πάρει τοις μετρητοίς τα εξωπραγματικά νούμερα της πρόσφατης έκθεσης της Deutsche Bank και ονειρεύεται δισεκατομμύρια ευρώ εσόδων από μελλοντικές πωλήσεις τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρόκειται οσονούπω να παράγει η χώρα. Για αυτό η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίδει το δικαίωμα στο Ταμείο να εισπράττει απευθείας κάθε έσοδο από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο. Οι εταιρείες πετρελαίου είναι έξαλλες με αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος είναι κατάφορα αντίθετος με την επικρατούσα διεθνή πρακτική των Production Sharing Agreements που ακολουθεί και η χώρα μας, και απειλούν με ομαδική αποχώρηση. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πολυκαταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και τις καταστροφικές επιπτώσεις για τις επενδύσεις στο upstream που μπορεί να έχει μια τέτοια άθλια μεθόδευση. Το επόμενο βήμα θα είναι για το ΤΑΙΠΕΔ ν'αναλάβει αυτό εξ'ολοκλήρου την οργάνωση των διαγωνισμών για τις έρευνες και την επίβλεψη της παραγωγής υποκαθιστώντας πλήρως το ΥΠΕΚΑ και τον υπο ίδρυση φορέα, ενισχύοντας έτσι την γραφειοκρατία του και την ισχύ του.

Διαβάστε ακόμα