Το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα καταγράψει φέτος καθαρά έσοδα ρεκόρ που ξεπερνούν για το 2012 το 1 τρισ. δολ. καθώς η μέση ετήσια τιμή για το πετρέλαιο Brent βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.

Το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα καταγράψει φέτος καθαρά έσοδα ρεκόρ που ξεπερνούν για το 2012 το 1 τρισ. δολ. καθώς η μέση ετήσια τιμή για το πετρέλαιο Brent βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.

Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη θα παράσχει νέα κεφάλαια σε μερικά από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, τα πιο σημαίνοντα μέλη του καρτέλ, συγκαταλέγονται στα 10 μεγαλύτερα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία στον κόσμο από πλευράς υπό διαχείριση κεφαλαίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου SWF.

Έχει απομείνει μόνο μία ημέρα διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του έτους και η μέση τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώνεται στα 111,5 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών του 2011 στα 110,9 δολ.

Η τιμή Brent έκλεισε πάνω από 100 δολ./βαρέλι κάθε ημέρα συναλλαγών του 2012, εκτός από την 24η Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου.

Τον Ιανουάριο, ο Αλί Ναϊμι, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο στοχεύει στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2012. "Αν παραγωγοί και καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το μέσο όρο στα 100 δολ/βαρέλι, τότε νoμίζω ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση," είχε δηλώσει τότε ο κ. Nαϊμι στο CNN.

Με την τιμή πετρελαίου να ξεπερνά τα 100 δολ. ανά βαρέλι και την ισχυρή παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα καθαρά έσοδα του ΟΠΕΚ από εξαγωγές πετρελαίου στο ρεκόρ των 1.052 δισ. δολ. σε ονομαστικούς όρους, που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,5% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ενεργειακή Διαχείριση Πληροφοριών, τον στατιστικό βραχίονα του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Πριν από μια δεκαετία, οι χώρες του ΟΠΕΚ είχαν έσοδα κάτω των 200 δισ. δολ. από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Σε πραγματικούς όρους, τα πληθωριστικά προσαρμοσμένα έσοδα του ΟΠΕΚ το 2012 επίσης αγγίζουν ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ των πετρελαϊκών κρίσεων του 1973-74 και 1979-81.

Τα τεράστια απροσδόκητα έσοδα κατανέμονται άνισα μεταξύ των μελών του καρτέλ που ελέγχει περίπου το 40% των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο. Το Ιράν είχε συμμετοχή μικρότερη από τη συνηθισμένη λόγω των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που έπληξαν την ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, σπρώχνοντας την παραγωγή πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα 32 ετών. Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα του Ιράν αντιστοιχούσαν στο 6,5% των συνολικών καθαρών εσόδων του ΟΠΕΚ, έναντι 9%-10% κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000.

Η έλλειψη του ιρανικού πετρελαίου από την άλλη πλευρά, βοήθησε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την παραγωγή τους και να επωφεληθούν από το ρεκόρ των ετήσιων τιμών. Επίσης, ανέκαμψαν τα πετρελαϊκά έσοδα της Λιβύης από τη βουτιά που είχε καταγραφεί με τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.

Οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων θα βελτιώσουν τα οικονομικά της 12-μέλους ομάδας κρατών, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται μετά την Αραβική Άνοιξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι για να διατηρηθούν ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί σε Ριάντ και Άμπου Ντάμπι χρειάζονται τιμές πετρελαίου περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι. Μόνο πριν από μια δεκαετία ήταν σε θέση να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους με μέση τιμή πετρελαίου στα 25 δολάρια.

(από Financial Times, μετάφραση www.euro2day.gr)