Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου μετά την πτώση της ΕΣΣΔ σημείωσε η Ρωσία το 2012, όπως δείχνουν τα τελικά επίσημα στοιχεία. Έτσι, τη χρονιά που πέρασε, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε η υψηλότερη στον κόσμο, ξεπερνώντας την προσφορά από την Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν 1% στο μετασοβιετικό ρεκόρ των 10,37 εκατ. βαρελιών ημερησίως

Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου μετά την πτώση της ΕΣΣΔ σημείωσε η Ρωσία το 2012, όπως δείχνουν τα τελικά επίσημα στοιχεία. Έτσι, τη χρονιά που πέρασε, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε η υψηλότερη στον κόσμο, ξεπερνώντας την προσφορά από την Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν 1% στο μετασοβιετικό ρεκόρ των 10,37 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ενώ θεωρείται ότι η συμφωνία της Rosneft για πλήρη εξαγορά της TNK-BP οδήγησε την Μόσχα στο να κατέχει πλέον το 50% στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο ρωσικός όμιλος Rosneft αναμένεται να γίνει η γίνει η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή στον κόσμο, με παραγωγή υδρογονανθράκων ύψους 4,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Ωστόσο, η πορεία της ρωσικής παραγωγής είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί φέτος, καθώς παρατηρείται εξάντληση κοιτασμάτων στην δυτική Σιβηρία.