Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να Δοθούν Κίνητρα για Επιστροφή για Θέρμανση με Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να Δοθούν Κίνητρα για Επιστροφή για Θέρμανση με Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2013 - 15:37
Να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έπειτα από αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Οι γιατροί προτείνουν μάλιστα. Ειδικότερα, ο ΠΙΣ ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ)

Να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έπειτα από αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Οι γιατροί προτείνουν μάλιστα.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μάλιστα να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων η υψηλή τιμή έκανε τον κόσμο να στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες και να χρησιμοποιεί ακόμα και ακατάλληλα προϊόντα ξύλου με βαφές ή άλλα χημικά.

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ «η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό είναι ανεκτίμητη», αλλά εκτός αυτού «η απρόβλεπτων διαστάσεων νοσηρότητα του πληθυσμού θα δημιουργήσει και τεράστιο οικονομικό κόστος».

Η καύση βιομάζας απελευθερώνει -σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες, ή ακόμα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, όσο μικρότερα τα σωματίδια, τόσο ευκολότερη είναι η είσοδός τους στον οργανισμό.

Το τελευταίο διάστημα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και άλλες αστικές περιοχές υπερβαίνει συχνά τα ανώτατα όρια της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.