ΥΠΕΚΑ για τα ΥΚΩ: Απαλλαγή Πολυτέκνων και Δικαιούχων ΚΟΤ κι Όχι Αυξήσεις Προβλέπει Νέο Ν/Σ

ΥΠΕΚΑ για τα ΥΚΩ: Απαλλαγή Πολυτέκνων και Δικαιούχων ΚΟΤ κι Όχι Αυξήσεις Προβλέπει Νέο Ν/Σ
energia.gr
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2013 - 18:10
Σχετικά με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει, με ανακοίνωσή του, ότι δεν υπάρχει καμιά έμμεση ή άμεση αύξηση στις χρεώσεις ΥΚΩ. Ειδικότερα, η ανακοίνωση τονίζει ότι ο πίνακας που δημοσιεύεται στο συνοδευτικό του σχεδίου Νόμου «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις», είναι ο πίνακας των χρεώσεων που ήδη ισχύουν από τις 9 Απριλίου 2012 με τη δημοσίευση του νόμου 4067/2012

Σχετικά με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει, με ανακοίνωσή του, ότι δεν υπάρχει καμιά έμμεση ή άμεση αύξηση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση τονίζει ότι ο πίνακας που δημοσιεύεται στο συνοδευτικό του σχεδίου Νόμου «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις», είναι ο πίνακας των χρεώσεων που ήδη ισχύουν από τις 9 Απριλίου 2012 με τη δημοσίευση του νόμου 4067/2012.

Το ΥΠΕΚΑ, με την ειδική Διάταξη που περιέλαβε στο σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, απαλλάσσει - και μάλιστα αναδρομικάαπό τις 9 Απριλίου 2012 - τους Πολύτεκνους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, από τις εν λόγω χρεώσεις ΥΚΩ, που ήδη ισχύουν.

Η μόνη λοιπόν διαφοροποίηση, είναι ως προς την απαλλαγή από τις ήδη υπάρχουσες και γνωστές χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας των συγκεκριμένων ομάδων που προαναφέρθηκαν, δηλαδή των δικαιούχων των τιμολογίων Πολυτέκνων και Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).

Ειδικότερα, το άρθρο 22 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπει:

“1. Στο άρθρο 36 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:
«7. Απαλλάσσεται από τη χρέωση ΥΚΩ το σύνολο των καταναλώσεων ημέρας των δικαιούχων των τιμολογίων Πολυτέκνων και Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.)»
2. Η προηγούμενη παράγραφος ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του άρθρου 36 του ν. 4067/2012.”

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 22 του ν. 4067/2012, διασφάλιζε την παροχή ΥΚΩ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να εξαιρεί από την καταβολή τους τούς πολυτέκνους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αντίθετα με τη νέα ρύθμιση, που περιελήφθη στις λοιπές διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη διατήρηση  ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου,  το οποίο κατετέθη σήμερα στη Βουλή.