Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ: Πρωταγωνιστής στο Σημερινό Δράμα της Αγοράς Ενέργειας

Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ: Πρωταγωνιστής στο Σημερινό Δράμα της Αγοράς Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 4 Ιανουαρίου 2013 - 13:51
Ως το κεντρικό πρόσωπο της τρέχουσας ενεργειακής επικαιρότητας στην Ελλάδα πρέπει να χαρακτηριστεί ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και σε μία ταλαιπωρημένη αγορά ενέργειας, όπως η ελληνική, κατορθώνει να διατηρεί την εταιρεία που διευθύνει αξιόμαχη και ικανή να τροφοδοτεί απρόσκοπτα το ελληνικό κοινό με φυσικό αέριο

Ως το κεντρικό πρόσωπο της τρέχουσας ενεργειακής επικαιρότητας στην Ελλάδα πρέπει να χαρακτηριστεί ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και σε μία ταλαιπωρημένη αγορά ενέργειας, όπως η ελληνική, κατορθώνει να διατηρεί την εταιρεία που διευθύνει αξιόμαχη και ικανή να τροφοδοτεί απρόσκοπτα το ελληνικό κοινό με φυσικό αέριο.

Παρά τα ελλείμματα της αγοράς ενέργειας, που μετακυλίονται στην ΔΕΠΑ, και τα προβλήματα του κλάδου, που αντανακλούν, όπως είναι αναμενόμενο, και στη λειτουργία της, ο κ. Σαχίνης έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παροχής φυσικού αερίου. Μάλιστα, η εταιρεία όχι μόνο εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ανοίγονται εν όψει της εν εξελίξει διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της, αλλά και χαράσσει και αναπτύσσει σχέδια για διεθνείς συνεργασίες στον ευρύτερο περίγυρο της χώρας μας, τα οποία αποκτούν όλο και πιο ρεαλιστική βάση υλοποίησης.

Ως γνωστόν, ο κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ από τα τέλη του 2009, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνές περιβάλλον, έχοντας πτυχίο Μηχανολόγου-Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και ΜΒΑ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Γεννήθηκε το 1958 και στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο εξωτερικό ασχολήθηκε με τομείς όπως η τιμολόγηση των ενεργειακών εμπορευμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, τη συνεργασία με τις ενεργειακές και οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και με την προσπάθεια για διαφάνεια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία εμπορίας πετρελαίου. Επίσης, εργάστηκε για την υλοποίηση αλλαγών στις μεθόδους τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Αμερική, συνεργαζόμενος με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας και τις επιχειρήσεις του σχετικού κλάδου.

 

Ανάμεσα στις θέσεις που έχει αναλάβει, ξεχωρίζει αυτή του προέδρου του McGraw-Hill Business Information Group(2004 – 2009) με έδρα τη Νέα Υόρκη, εταιρεία παροχής πληροφοριών στην ενέργεια, τις κατασκευές, την άμυνα και την αεροπορική βιομηχανία. Η επιχείρηση αποτελείται από τις Platts, McGraw-Hill Construction, McGraw-Hill Aerospace & Defense.

Μεταξύ του 1999 και 2004 ο κ. Σαχίνης διετέλεσε πρόεδρος της Platts, η οποία παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες και τιμές στην αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα, πετροχημικών και μετάλλων.

Το 2009, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στην ΔΕΠΑ, εργάστηκε στην Advent International, διεθνή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μεγέθους 14 δις δολαρίων.