Μπορεί να παραμένει αμφιλεγόμενο κατά πόσον το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι επετεύχθη, σε ικανοποιητικό βαθμό τουλάχιστον, ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

Μπορεί να παραμένει αμφιλεγόμενο κατά πόσον το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι επετεύχθη, σε ικανοποιητικό βαθμό τουλάχιστον, ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ευρεία σύσκεψη της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, το μέτρο της εξίσωσης επέφερε μείωση 50% στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα της λαθρεμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του φαινομένου. Πάντως, το Υπουργείο Ναυτιλίας θεωρεί ότι τα κρούσματα πώλησης του – φθηνότερου – ναυτιλιακού πετρελαίου ως πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί μετά την επιβολή του μέτρου της εξίσωσης, τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρ’ όλ’ αυτά, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 60%-70% στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά περίπου 20% στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ η αξία του λαθρεμπορίου στην αγορά των καυσίμων εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και του ΦΠΑ).

Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων, καθώς και η υποχρεωτική σύνδεσή του με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό. Επίσης, αποφασίστηκε η χρήση συστημάτων μοριακής ιχνηθέτησης πριν τον εκτελωνισμό των καυσίμων.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών στα πρατήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης προχωρεί βάσει του χρονοδιαγράμματος. Έτσι, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως 30 Μαρτίου στα πρατήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014 σε ολόκληρη τη χώρα.