Σε νέο γύρο διαμάχης για το φυσικό αέριο μπαίνουν Ρωσία και Ουκρανία, αφού η Μόσχα έστειλε ένα «τεράστιο» τιμολόγιο για φυσικό αέριο προς το Κίεβο, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ωστόσο προβλεπόταν στη συμφωνία που έχουν υπογράψει μεταξύ τους.

Σε νέο γύρο διαμάχης για το φυσικό αέριο μπαίνουν Ρωσία και Ουκρανία, αφού η Μόσχα έστειλε ένα «τεράστιο» τιμολόγιο για φυσικό αέριο προς το Κίεβο, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ωστόσο προβλεπόταν στη συμφωνία που έχουν υπογράψει μεταξύ τους. Μετά από ερώτημα της EurActiv εάν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης της κρίσης φυσικού αερίου του 2009, η Κομισιόν είπε ότι αναμένει και από τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν ότι δεν θα διακοπεί η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η Gazprom έστειλε στην ουκρανική Naftogaz τιμολόγιο ύψους 5.2δις € βασισμένο στη ρήτρα «take or pay», σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα πληρώνει την ποσότητα φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε το 2009 ακόμα και εάν δεν το εισάγει.

Σύμφωνα με την  Kyiv  Post το 2012 η Ουκρανία αγόρασε 32.9 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ βάσει της ρήτρας «take or pay» θα έπρεπε να είχε εισάγει τουλάχιστον 42 δις κυβικά μέτρα. Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο συμφωνήθηκε το 2009 υπό την πρωθυπουργία της YuliaTymoshenko, που λόγω αυτού εκτίει σήμερα 7ετή ποινής φυλάκισης, κατηγορούμενη ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας.

Η ρωσική κίνηση φαίνεται ως «αντίποινα» στην ανακοίνωση της Ουκρανίας για μεγάλη συμφωνία με την Royal Dutch Shell, για την ανάπτυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στην ανατολική περιφέρεια του Donetsk.

Η Κομισιόν στο μεταξύ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Αναμένουμε και από τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει διακοπή στην κανονική ροή του φυσικού αερίου», είπε η MarleneHolzner, εκπρόσωπος του επιτρόπου ενέργειας GüntherOettinger.

Αναφορικά με τη ρήτρα «take or pay», η Holzner είπε ότι η Κομισιόν δεν είναι κατά των μακροπρόθεσμων συμφωνιών αλλά επεσήμανε ότι οι χώρες δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές.

«Σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερο για μια χώρα να αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο σε τιμή χονδρική, παρά να έχει μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Δεν είμαστε κατά των μακροπρόθεσμων συμφωνιών, αλλά θα θέλαμε να δούμε και τα δύο- ότι δηλαδή εάν έχεις τη δυνατότητα α αγοράσει φθηνότερα, να το κάνεις», τόνισε.

Ερωτηθείσα τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ προκειμένου να αποφύγει μια κρίση παρόμοια με εκείνη του 2009, η Holznerεπέμεινε ότι η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική.

Καμία κρίση

«Αυτό που βλέπουμε είναι να συμβαίνουν δύο διαφορετικά πράγματα. Έχουμε αναφορές ότι η Ουκρανία έδωσε στην Shell δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, και μετά η Ρωσία είπε στην Ουκρανία ότι θέλει να πληρωθεί το τιμολόγιο του ρωσικού φυσικού αερίου. Κανείς δεν μιλά για κρίση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι σε επαφή με ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων και ότι ο επίτροπος Oettinger αναμένεται να συναντήσει τον ουκρανό πρωθυπουργό LeonidKozhara για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 25 Φεβρουαρίου. Τα ζητήματα του φυσικού αερίου θα συζητηθούν εκεί, είπε.

Η Holzner τόνισε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει μια δυνητική διακοπή παροχής φυσικού αερίου από ό, τι ήταν το 2009.