Αντιδράσεις Προκαλεί η Πρόταση για Αλλαγή της Φορολογίας των Εταιρειών στο Upstream

Αντιδράσεις Προκαλεί η Πρόταση για Αλλαγή της Φορολογίας των Εταιρειών στο Upstream
energia.gr
Παρ, 1 Φεβρουαρίου 2013 - 18:12
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον εγχώριο κλάδο του πετρελαίου από την εισήγηση που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, ζητώντας να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για εντελώς λανθασμένη και ερασιτεχνική κίνηση η οποία υπονομεύει τις επενδύσεις σε μια στιγμή που προχωράει ο διαγωνισμός του open door για τη Δυτική Ελλάδα.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον εγχώριο κλάδο του πετρελαίου από την εισήγηση που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, ζητώντας να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για εντελώς λανθασμένη και ερασιτεχνική κίνηση η οποία υπονομεύει τις επενδύσεις σε μια στιγμή που προχωράει ο διαγωνισμός του open door για τη Δυτική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, η εισήγηση επιχειρεί να ανατρέψει το φορολογικό καθεστώς που ισχύει με βάση το Ν.4001/2011 για τις εταιρείες που ερευνούν και αναπτύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εκεί λοιπόν που οι εταιρείες του χώρου κατέβαλαν φορολογία 20% και περιφερειακό φόρο 5%, δίχως να υπόκεινται σε άλλες επιβαρύνσεις, τώρα προτείνεται να ενταχθεί ο ειδικός νόμος στο νέο συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και να ανέλθει στο 26%. Έτσι συνολικά, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να πληρώνουν 31%, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός φόρος σε σύγκριση με τις γύρω χώρες.

Θυμίζουμε όμως ότι το καθεστώς του 2011 το επικαλείται η ίδια η πρόσκληση του διαγωνισμού open door προς τους επενδυτές, άρα τίθεται σοβαρό ζήτημα όχι μόνο αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και νομικό. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσφέρει στους επενδυτές «χ» όρους αρχικά και στη συνέχεια, εν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, να τους αλλάζει κατά βούληση επειδή χρειάζεται να συλλέξει έσοδα αδιακρίτως.

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε και ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνοντας της Energean Oil and Gas, τονίζοντας ότι το δημόσιο δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο αν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις στο πετρέλαιο και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο.