Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek θέλει να παρακάμψει την Gazrpom και να μεταφέρει απευθείας στους καταναλωτές το υγροποιημένο φυσικό αέριο, «σπάζοντας» το μονοπώλιο του κρατικού μονοπωλιακού κολοσσού.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek θέλει να παρακάμψει την Gazrpom και να μεταφέρει απευθείας στους καταναλωτές το υγροποιημένο φυσικό αέριο, «σπάζοντας» το μονοπώλιο του κρατικού μονοπωλιακού κολοσσού.

Ο επικεφαλής της Novatek, Leonid Mikhelson, είπε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι η κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Yamal στην Αρκτική με την Gazprom, θα γινόταν ευκολότερη εάν επιτραπεί στην Novatek να εξάγει απευθείας.

«Οι απευθείας εξαγωγές θα καταστήσουν ευκολότερη τη χρηματοδότηση του γιγαντιαίου έργου Yamal και θα μειώσουν το ρίσκο», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει απόφαση για το θέμα εντός λίγο μηνών. «Μια θετική απόφαση θα βοηθούσε πολύ τη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου».

Η Novatek- στην οποία έχουν μετοχές και η Gazprom αλλά και η Total- και η Gazprom υπέγραψαν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Total με αρχική ετήσια ικανότητα 16.5 εκ τόνων.

Το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για την πτώση των πωλήσεων του φυσικού αερίου που μεταφέρει μέσω αγωγών στην Ευρώπη, σημαντική πηγή εσόδων για την Gazprom, και επομένως θέλει να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει το αέριο σε όλο τον κόσμο.

Ο Mikhelson είπε επίσης ότι η Novatek χρειάζεται την ετοιμότητα της ΕΕ να στηρίξει μακροπρόθεσμες συμφωνίες μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, να στηρίξει δηλαδή το έργο στο Yamal, καθώς δεν μπορούν να υποστηριχθούν τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις χωρίς εγγυήσεις ότι τελικά θα πουληθεί το φυσικό αέριο.

Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επωφεληθούν εάν επιταχυνθεί το έργο. «Εταιρείες όπως η BASF και η Siemens θέλουν να υποβάλουν προσφορές στους διαγωνισμούς του Yamal και να γίνουν συμβατικοί εταίροι».

Ωστόσο η ΕΕ θέλει να αποφύγει μακροπρόθεσμες συμφωνίες καθώς προτιμά η βιομηχανία της να επωφεληθεί από την αγορά άμεσης παράδοσης (spot market) που έχει χαμηλότερο κόστος.