Οι επικείμενες, διατλαντικές, εμπορικές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να προσφέρουν ένα νέο κίνητρο στην Ευρώπη να αρχίσει να ανησυχεί λιγότερο για τη διασφάλιση παλαιών οικονομικών κεκτημένων και να επικεντρωθεί περισσότερο στην εξασφάλιση νέων πηγών πλούτου για το μέλλον. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν τον Ιούνιο, αποτελούν επίσης εξαιρετική ευκαιρία αναζωογόνησης των πολιτικών δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουάσιγκτον, σε μια εποχή κατά την οποία η τελευταία διατηρεί το βλέμμα στραμμένο στην ολοένα και ταχύτερα αναπτυσσόμενη Ασία

Οι επικείμενες, διατλαντικές, εμπορικές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να προσφέρουν ένα νέο κίνητρο στην Ευρώπη να αρχίσει να ανησυχεί λιγότερο για τη διασφάλιση παλαιών οικονομικών κεκτημένων και να επικεντρωθεί περισσότερο στην εξασφάλιση νέων πηγών πλούτου για το μέλλον.

Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν τον Ιούνιο, αποτελούν επίσης εξαιρετική ευκαιρία αναζωογόνησης των πολιτικών δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουάσιγκτον, σε μια εποχή κατά την οποία η τελευταία διατηρεί το βλέμμα στραμμένο στην ολοένα και ταχύτερα αναπτυσσόμενη Ασία.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Επανειλημμένες προσπάθειες την τελευταία δεκαπενταετία να ανοίξει η μεταξύ τους αγορά σημείωσαν κάποια επιτυχία, αλλά τελικώς απέτυχαν. Αυτή τη φορά, η προετοιμασία έχει πείσει τους εκατέρωθεν του Ατλαντικού αξιωματούχους ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με χαμηλό πολιτικό κόστος. Ενας λόγος είναι ότι η αγροτική παραγωγή –το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις– αποτελεί πλέον λιγότερο επίμαχο θέμα λόγω των διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται –ακόμη και την τελευταία διετία– στην παγκόσμια αγορά, αναφέρει ο Φρέντρικ Ερικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, με έδρα τις Βρυξέλλες. Επίσης σημαντικό είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αγωνιούν για την εκμετάλλευση νέων πηγών ανάπτυξης. Εκτιμάται πως μια ολοκληρωμένη μεταξύ τους συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά 0,5% αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2027 και την κατά 0,4% του αμερικανικού.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα δώσουν την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ριζικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις των 27 κρατών–μελών της Ενωσης. Οι κυβερνήσεις τους εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένες πλέον να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, κυρίως στα μέτωπα των συντάξεων και των αγορών εργασίας, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να επιδιώξουν τη σύναψη μιας συμφωνίας του «21ου αιώνα», η οποία δεν θα εξαλείψει μόνο τους δασμούς, αλλά θα καταργήσει και πολλά μη οικονομικά εμπόδια, όπως είναι οι διαφορές στις τεχνικές προδιαγραφές προϊόντων που δυσκολεύουν τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, μόλις προ μηνός η Ενωση έδειξε ένα πρόσωπο του 20ού αιώνα, όταν κατέληξε σε έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, του οποίου το μεγαλύτερο κονδύλι συνεχίζει να αφορά στις αγροτικές επιδοτήσεις. Ετσι, τα αγροτικά προϊόντα μάλλον θα συνεχίσουν να αποτελούν αγκάθι «στα πλευρά» των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που μπορεί να ενώσει τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις. Αυτό είναι το κίνητρο να είναι εκείνες οι οποίες θα καταρτίσουν τον επόμενο κατάλογο προδιαγραφών προϊόντων και κανόνων της επιχειρηματικότητας, με στόχο να γίνει αποδεκτός και από άλλες χώρες, κυρίως δε την Κίνα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν κοινές προδιαγραφές ασφάλειας των αυτοκινήτων και για τις δύο ακτές του Ατλαντικού ή κοινές μέθοδοι έγκρισης νέων φαρμάκων, το μειωμένο κόστος ανάπτυξής τους για τις εταιρείες θα περάσει και στους καταναλωτές, με όφελος για τους τελευταίους. Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι τα οικονομικά οφέλη από την εναρμόνιση των διαδικασιών και των προδιαγραφών θα είναι μεγάλα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/01/2013)