Η πυκνή βλάστηση που προβλέπει η μελέτη που προκρίθηκε στο Rethink Athens του Ιδρύματος Ωνάση, πέρα από την αισθητική ανακούφιση που θα προσφέρει, υπόσχεται, με σοβαρές προοπτικές επιτυχίας, τη μείωση της θερμοκρασίας και του αισθήματος δυσφορίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο φυσικός κλιματισμός μιας πόλης που υποφέρει από κακό μικροκλίμα θα έπρεπε να ήταν ζητούμενο υψηλής προτεραιότητας από τα αρμόδια υπουργεία. Αλλά δεν ήταν

Η πυκνή βλάστηση που προβλέπει η μελέτη που προκρίθηκε στο Rethink Athens του Ιδρύματος Ωνάση, πέρα από την αισθητική ανακούφιση που θα προσφέρει, υπόσχεται, με σοβαρές προοπτικές επιτυχίας, τη μείωση της θερμοκρασίας και του αισθήματος δυσφορίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο φυσικός κλιματισμός μιας πόλης που υποφέρει από κακό μικροκλίμα θα έπρεπε να ήταν ζητούμενο υψηλής προτεραιότητας από τα αρμόδια υπουργεία. Αλλά δεν ήταν.

Ερχεται όμως τώρα στην ατζέντα της πόλης με την απλή ιδέα της πυκνής φύτευσης, της δημιουργίας πράσινων στάσεων ανά λίγα μέτρα, τη δημιουργία δεξαμενών ύδατος σε ροές και σχηματισμούς που θα ανακουφίζουν τον διαβάτη διά της οράσεως και της ακοής. Ο ήχος του νερού επιδρά κατευναστικά, δημιουργεί χάσματα στη σφυροκόπηση των αστικών θορύβων και προδιαθέτει για καλύτερη δημόσια συμπεριφορά.

Το αθηναϊκό κέντρο, με την εφαρμογή της μελέτης του ολλανδικού γραφείου Okra και των συνεργατών του, μπορεί να δει καλύτερες μέρες από πλευράς ποιότητας αέρα και κυρίως να εκπαιδεύσει το προσωπικό συντήρησης, αλλά και το ευρύτερο κοινό στην υποδοχή, φροντίδα και διατήρηση αυτών των υποδομών.

Συχνά απορεί κανείς για ποιο λόγο η Αθήνα, μία μεσογειακή πόλη που έχει καλοκαίρι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, δεν έχει διασφαλίσει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της τους πράσινους θόλους. Τις δροσερές εκείνες αλέες, τις φυσικές σήραγγες και τις σκιερές διαδρομές που θα εξασφάλιζαν πεζοπορία χιλιομέτρων σε συνθήκες σχετικής άνεσης και όχι φυσικής κακουχίας όπως συμβαίνει έως τώρα.

Είναι σημαντικό και σαφώς το προβλέπει η μελέτη, η επιλογή των δέντρων και των φυτών να προέρχεται από την ιστορία της αττικής χλωρίδας ή ακόμη και να εισάγει είδη στην Αθήνα που ευδοκιμούν σε άλλες εύκρατες ζώνες. Βασικές προϋποθέσεις, όπως σε κάθε ελληνικό έργο, η συντήρηση και η διασφάλιση της μακροβιότητας.

Θα ήταν ευχής έργον, αν η ανάπλαση του αθηναϊκού κέντρου φέρει ένα απλό, εκ πρώτης όψεως, αλλά σύνθετο και φιλόδοξο στοίχημα. Να καταστήσει την Αθήνα βοτανικό κήπο της Μεσογείου. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Πίστη χρειάζεται.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/03/2013)