Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι τον Δεκέμβριο η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Τη θέση αυτή κατείχαν οι ΗΠΑ επί 40 χρόνια. Η είδηση ήταν εξίσου ηχηρή με εκείνη προ διετίας, όταν ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας αναδείχθηκε στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία, με ΑΕΠ που έφθασε τα 7,2 τρισ. δολάρια

Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι τον Δεκέμβριο η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Τη θέση αυτή κατείχαν οι ΗΠΑ επί 40 χρόνια. Η είδηση ήταν εξίσου ηχηρή με εκείνη προ διετίας, όταν ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας αναδείχθηκε στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία, με ΑΕΠ που έφθασε τα 7,2 τρισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, η Κίνα, που εν τω μέσω παγκόσμιας ύφεσης εξακολουθεί να σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7,8%, κατέγραψε τον Φεβρουάριο αύξηση των εξαγωγών της κατά 21,8% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 15%. Παράλληλα, ανακοίνωσε διά στόματος του απερχόμενου προέδρου, Γουέν Τζιαμπάο, πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις δαπανών μέσα στο 2013 για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία.

Η ηχηρή είδηση προήλθε από την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ), που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, καθώς αυτά φέρουν τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου στα 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές των ΗΠΑ περιορίστηκαν στα 5,98 εκατ., καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Και μολονότι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει σύντομα στην πρώτη θέση σε εισαγωγές μαύρου χρυσού, προεξοφλούν ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που η Κίνα θα την καταλάβει μονίμως. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, βέβαια, μερικώς στη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ και στη μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τις εισαγωγές για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ενέργεια.

Παράλληλα, όμως, σχετίζεται και με το οικονομικό θαύμα της Κίνας, που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τη δεκαετία του 1990, ενώ η κινητήριος δύναμή της ανάγεται στο 1978, όταν ο τότε πρόεδρος, Ντεγκ Ξιαοπίνγκ, άνοιξε την κινεζική οικονομία εισάγοντας τις πρώτες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου, άλλωστε, να στηρίξει τους δυσθεώρητους για τα δυτικά δεδομένα ρυθμούς ανάπτυξής της, η Κίνα δημιούργησε χιλιάδες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση εργοστασίων και αστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα εκτινάχθηκε από μερικές δεκάδες χιλιάδες γιγαβατώρες, στις οποίες ανερχόταν το 1972, σε 2,5 εκατ. γιγαβατώρες το 2005. Αντίστοιχα ραγδαία ήταν και η αύξηση του αριθμού των αστικών κέντρων με πληθυσμό άνω του ενός εκατ. ατόμων, που ενώ ήταν μόλις 34 το 2000, το περασμένο έτος έφθασαν ήδη τα 102.

Για το τρέχον έτος, ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα θα προχωρήσει σε αύξηση δαπανών για την επέκταση του σιδηροδρομικού της δικτύου κατά 5.200 χιλιόμετρα. Θέτει, έτσι, στόχο ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2 τρισ. γουάν, αντίστοιχο των 192,8 δισ. δολαρίων και του 2% του κινεζικού ΑΕΠ μετά τα 850 δισ. γουάν και το 1,6% του 2012.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")