Μελέτη των δεξαμενών σκέψης Securing America's Future Energy και Roubini Global Economics στέλνει το μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιέσει το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένη και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη την παραγωγή της Τεχεράνης.

Μελέτη των δεξαμενών σκέψης Securing America' s Future Energy και Roubini Global Economics στέλνει το μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιέσει το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένη και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη την παραγωγή της Τεχεράνης.

Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας όμως δεν θα παραμείνει ανοικτό επ’ αόριστον, καθώς οι πετρελαϊκές θεωρούν ότι το 2014 η ζήτηση θα αυξηθεί στην Ασία και κατ’ επέκταση θα χρειαστούν παραπάνω ποσότητες πετρελαίου.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην μελέτη με τίτλο «Κομβικό σημείο: Η επαρκώς προμηθευμένη αγορά πετρελαίου καθιστά το 2013 ως το έτος αντιμετώπισης του Ιράν», το παράθυρο αυτό δεν θα διαρκέσει πέραν του μέσου του 2014.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι η παραγωγή του Ιράν περιορίστηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το αμερικανικό και ευρωπαϊκό εμπάργκο. Αντιθέτως, η παραγωγή των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε κατά την ίδια ποσότητα έκτοτε.