Ο Γεδεών Ταντμόρ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον κλάδο της ενέργειας του Ισραήλ, καθώς είναι πρόεδρος της Delek Drilling και διευθύνοντας της Avner Oil and Gas, εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, επόμενος στόχος είναι το πετρέλαιο στην περιοχή του Λεβιάθαν

Ο Γεδεών Ταντμόρ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον κλάδο της ενέργειας του Ισραήλ, καθώς είναι πρόεδρος της Delek Drilling και διευθύνοντας της Avner Oil and Gas, εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, επόμενος στόχος είναι το πετρέλαιο στην περιοχή του Λεβιάθαν.

«Επόμενό μας όνειρο είναι το πετρέλαιο», εξηγεί ο Ταντμόρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα Globes. Υπάρχει μια αισιοδοξία για ανακάλυψη πετρελαίου στο Λεβιάθαν, τη στιγμή που το κοίτασμα Ταμάρ ξεκίνησε ήδη να παράγει αέριο. Οι αναλύσεις της Noble Energy κάνουν λόγο για 25% πιθανότητα ανακάλυψης δύο κοιτασμάτων από 300 κατ. βαρέλια πετρελαίου έκαστο.

Χαρακτηριστικό των μεγεθών στην αγορά του Ισραήλ σήμερα, είναι ότι το Ταμάρ αναμένεται να αποδώσει 39 δις. δολάρια σε φόρους για το κράτος μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς και άλλα 25 δις. δολάρια στους επενδυτές. Παρόλα αυτά, ο Ταντμόρ δεν βλέπει βραχυπρόθεσμα μια μεγάλη αλλαγή για τους Ισραηλινούς σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές του ηλεκτρισμού και την ευρύτερη οικονομία. «Αναμένουμε ότι ως το 2016 θα φτάσουμε σε μια κατάσταση κατά την οποία η παραγωγή του Ταμάρ δεν θα μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ισραήλ σε αέριο. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη του Λεβιάθαν είναι κρίσιμη για την οικονομία πέραν του θέματος των εξαγωγών», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ταντμόρ στο ζήτημα των εξαγωγών φυσικού αερίου. Άλλωστε, η αυστραλιανή Woodside Petroleum βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκλήρωσης συμφωνίας για την απόκτηση του 30% του Λεβιάθαν, έναντι 1,5 δις. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει και την εξαγωγή του αερίου μέσω LNG, καθώς η Woodside διαθέτει εμπειρία σε αυτό το θέμα και θα μπορούσε να συνδράμει στην υλοποίηση ενός σταθμού υγροποίησης.

Την ίδια στιγμή όμως, οι Τούρκοι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο προτείνοντας να εξαχθεί το αέριο μέσω αγωγού προς το δικό τους έδαφος. Ο Ταντμόρ σχολιάζει πως «αυτά είναι τα προβλήματα των πλουσίων, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να επιλέξουμε μια από τις δύο επιλογές. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα δεχτεί τις προτάσεις της επιτροπής Τζέμαχ και να επιτρέψει τις εξαγωγές».

Παράλληλα, τόνισε τα εξής όσον αφορά τη θέση του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή:

«Θα ήθελα να χωρίσω το θέμα σε τρία στάδια: Η ανακάλυψη του Γιαμ Τέθυς το 2000 έφερε το Ισραήλ στην εποχή του αερίου. Η ανακάλυψη του Ταμάρ το 2009 καθιστά το Ισραήλ ενεργειακά ανεξάρτητο και η ανακάλυψη του Λεβιάθαν το 2010 θα φέρει το Ισραήλ στην εποχή των εξαγωγών. Το αέριο του Λεβιάθαν μπορεί να αυξήσει κατά 15% τις συνολικές εξαγωγές της χώρας και συνάμα θα υπάρξουν γεωπολιτικές συνέπειες για την θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Στα πλαίσια αυτά, θα ήθελα να υποδείξω ότι υπάρχουν δύο καταναλωτές αερίου ακόμα πιο κοντά από την Τουρκία: Η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Και όταν μιλάμε για τη συνεργασία, τότε το αέριο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Ταντμόρ ίδρυσε από κοινού με την Delek μια ιδιωτική εταιρεία που θα αναλαμβάνει έρευνες φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, ώστε να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πλέον οι πετρελαϊκές του Ισραήλ.