Η μεταλλευτική βιομηχανία στη Γροιλανδία αναμένει μείζονες αλλαγές μετά τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.Τα αποτελέσματα της 12ης Μαρτίου ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση, απρόθυμη να διανέμει νέες άδειες γεωτρήσεων πετρελαίου.

Η μεταλλευτική βιομηχανία στη Γροιλανδία αναμένει μείζονες αλλαγές μετά τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.Τα αποτελέσματα της 12ης Μαρτίου ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση, απρόθυμη να διανέμει νέες άδειες γεωτρήσεων πετρελαίου.

Μόνο λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξή της ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, η Aleqa Hammond από το κόμμα Siumut, και η νέα κυβέρνηση που την πλαισιώνει έχουν ήδη αλλάξει το πολιτικό τοπίο όσον αφορά στις πρώτες ύλες, το μείζον θέμα που απασχολεί την Αρκτική.

Στο νέα επίσημο πρόγραμμα εργασιών της, η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας υπόσχεται να σταματήσει όλες τις νέες άδειες εκμετάλλευσης πετρελαίου στη χώρα, ενώ οι ήδη υφιστάμενες θα υπόκεινται σε εκτενέστερο έλεγχο.

Η κυβέρνηση της Hammond επιθυμεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αύξηση των δικαιωμάτων που προσδίδονται στη Γροιλανδία από τα μεγαλύτερα έργα εξόρυξης.

«Οι αλλαγές αυτές θα αναγκάσουν σίγουρα πολλές εταιρείες να σκεφτούν και δεύτερη φορά, πιο προσεκτικά», δήλωσε στη δανέζικη εφημερίδα Politikenο πολιτικός αναλυτής Jakob Janussen. «Η βιομηχανία των πρώτων υλών εκτιμά τις σταθερές συνθήκες», πρόσθεσε.
Με το νέο πρόγραμμα εργασιών της, η Hammond έχει δείξει πως δεν πιστεύει τους αναλυτές που προβλέπουν ότι η εσπευσμένη προσφυγή της Γροιλανδίας προς τα μέταλλα θα μπορούσε να τελειώσει πριν καν αρχίσει, στην περίπτωση που η χώρα κάνει πιο αυστηρούς τους κανονισμούς στον βιομηχανικό τομέα.

Η Κίνα έχει στρέψει το βλέμμα της στην Γροιλανδία, αποσκοπώντας σε νέες επενδύσεις μείζονος σημασίας, καθώς η ολοένα και πιο αυτόνομη εθνική κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει την περαιτέρω αναζήτηση επενδυτών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βασιζόμενο στην βιομηχανική οργάνωση London Mining, μια εταιρεία που στηρίζεται από Κινέζους παραγωγούς χάλυβα, σχεδιάζει ένα σιδηρομεταλλευτικό ορυχείο αξίας 2,3 δις $ ( που αντιστοιχεί σε 1,7 δις €) κοντά στην πρωτεύουσα του Nuuk. Περίπου 2.300 Κινέζοι εργάτες αναμένονται να εργαστούν στο συγκεκριμένο ορυχείο, το οποίο θα προμηθεύει την Κίνα με σίδηρο.

Η Γροιλανδία έχει χορηγήσει περίπου 150 άδειες σε όλους, για την πραγματοποίηση μεταλλευτικών ερευνών, σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν που ο αριθμός των αδειών ήταν κατά πολύ μικρότερος, κάτω του 10. Οι εταιρείες δαπάνησαν περίπου 100 εκατ. δολάρια (€ 74,8 εκατ.) το περασμένο έτος μόνο για την εξερεύνηση γης και οι πετρελαϊκές εταιρείες ξόδεψαν περισσότερα από $ 1 δισ. (€ 750 εκατ.) για εξερεύνηση ανοικτής θάλασσας.

Άδεια για γεωτρήσεις

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Hammond υποσχέθηκε ότι οι ξένες εταιρείες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στη Γροιλανδία θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για την πρόσβαση τους στη χώρα, μια πολιτική που αποβλέπει τώρα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το φιλελεύθερο κόμμα Atassut και την αριστερή πτέρυγα Partii Inuit.

Η προσωρινή διακοπή των νέων αδειών για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις ακολουθεί τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου στα ανατολικά και δυτικά της Γροιλανδίας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από ό, τι τα αποθέματα του σιδήρου, τα σπάνια ορυκτά γης και οι πολύτιμοι λίθοι στην ηπειρωτική χώρα.

«Έχουν δοθεί πάρα πολλές άδειες. Το κυνήγι του πετρελαίου θα πρέπει να έχει μια κλιμάκωση και ένα επίπεδο τα οποία η κοινωνία να μπορεί να ακολουθήσει» είπε η Hammond σε απευθείας σύνδεση με την εφημερίδα Sermitsiaq.

Ένας προηγούμενος νόμος που εξασφάλιζε ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έρθουν εύκολα στη Γροιλανδία και να εργαστούν στο πλαίσιο μεγαλύτερων έργων τίθεται επίσης υπό αναθεώρηση. Παλαιότερα, οι Κινέζοι εργάτες είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν υπό κάποια κινεζική συμφωνία, αλλά στο μέλλον η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις οργανώσεις της Γροιλανδίας.