Η βιομηχανοποιημένη εντατική γεωργία, με τις τεχνικές μονοκαλλιέργειας, τις εισαγόμενες ζωοτροφές, τη βρώμικη ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά, η οποία αφανίζει πανίδα και χλωρίδα, δηλητηριάζει εδάφη, ύδατα και ανθρώπους, καταποντίζει την ποιότητα στη διατροφή και την απασχόληση, αποτελεί την κυρίαρχη πραγματικότητα

Η βιομηχανοποιημένη εντατική γεωργία, με τις τεχνικές μονοκαλλιέργειας, τις εισαγόμενες ζωοτροφές, τη βρώμικη ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά, η οποία αφανίζει πανίδα και χλωρίδα, δηλητηριάζει εδάφη, ύδατα και ανθρώπους, καταποντίζει την ποιότητα στη διατροφή και την απασχόληση, αποτελεί την κυρίαρχη πραγματικότητα. Η νέα ΚΑΠ δείχνει να προσανατολίζεται στο περιβαλλοντικό αίτημα για «αγροκτήματα, όχι εργοστάσια», με το «όχι» στις μονοκαλλιέργειες και με τις οικολογικές ζώνες στην καλλιεργήσιμη γη, όμως το 80% από τα 435 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις τσέπες του 20%, των μεγάλων αγρο-επιχειρηματιών, καθώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για ανώτατο ύψος επιδότησης (π.χ. 100.000 ευρώ) ανά αγρότη.

Η νέα ΚΑΠ θεωρητικά ταιριάζει γάντι στην Ελλάδα με τις μικρές εκμεταλλεύσεις και τις πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες, και θα μπορούσε να σημαίνει μηδενικές απώλειες κονδυλίων. Ομως στην πράξη τα πράγματα δείχνουν αλλιώς. Κατ’ αρχάς, η απαγόρευση της μονοκαλλιέργειας αφήνει σχετικά ανεπηρέαστους τους Ελληνες αγρότες, αφού το 95% αυτών έχουν εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 100 στρεμμάτων. Κατά δεύτερον, ούτε το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ μοιάζει να τους αφορά, αφού εμπλέκει μόνο το 5%. Μόνο εκείνοι με καλλιέργειες άνω των 100 στρ. θα εισπράττουν το 30% από την ενίσχυση, ως πράσινη ενίσχυση, εάν εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το περιβάλλον. Που είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι (άνω των 100 στρ.), οι «πράσινες γωνιές», ακαλλιέργητα κομμάτια γης όπου θα μένει ανενόχλητη η άγρια ζωή.

Αυτές οι γωνιές (το 5% των εκμεταλλεύσεων άνω των 150 στρ.) θα μπορούν να είναι και γη καλλιεργημένη με ψυχανθή, αρωματικά, οπωρώνες, ελαιώνες (6 εκατ. στρ. διαθέτει η χώρα μας, και κατά τον αρμόδιο υπουργό θα μπορούσε να επωφεληθεί η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών). Επίσης, δασικές εκτάσεις με θαμνώδη/ξυλώδη βλάστηση (29 εκατ. στρ.), με τον νέο ορισμό θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιδοτούμενα βοσκοτόπια και να δώσουν στους κτηνοτρόφους 4 δισ. ευρώ...

Το πρόβλημα είναι: θα δώσει τελικά η νέα ΚΑΠ κάποια διακριτή πράσινη ώθηση στην ελληνική γεωργία; Αμφίβολο. Θα υπάρξει έστω μια μικρή μετατόπιση -κυρίως των νέων αγροτών- προς την ποιοτική γεωργία και την καινοτομία; Είθε.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/2013)