Η Τουρκία Επιμένει στο Σχέδιο Κατασκευής Νέας Διώρυγας που θα Παρακάμπτει τον Βόσπορο

Η Τουρκία Επιμένει στο Σχέδιο Κατασκευής Νέας Διώρυγας που θα Παρακάμπτει τον Βόσπορο
energia.gr
Τρι, 16 Απριλίου 2013 - 12:09
Επαναβεβαίωσε η Τουρκία την δέσμευσή της για την κατασκευή νέας διώρυγας που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο και η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως μία εναλλακτική είσοδο από τον Εύξεινο Πόντο προς την Προποντίδα για τα πετρελαιοφόρα τάνκερ

Επαναβεβαίωσε η Τουρκία την δέσμευσή της για την κατασκευή νέας διώρυγας που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο και η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως μία εναλλακτική είσοδο από τον Εύξεινο Πόντο προς την Προποντίδα για τα πετρελαιοφόρα τάνκερ. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι το σχέδιο, με την ονομασία «Canal Istanbul», είναι ρεαλιστικό, προσθέτοντας ότι «οι εγκρίσεις για τον επανασχεδιασμό του δικτύου οδών και γεφυρών στην Θράκη δόθηκαν αυτή την εβδομάδα, ώστε να επιτραπεί η διόρυξη του καναλιού».

Στόχος της Τουρκίας είναι ο περιορισμός της κίνησης φορτίων αργού μέσω των Στενών, που ως τώρα διέρχονται μέσα από την Κωνσταντινούπολη. Το εναλλακτικό σχέδιο για την κατασκευή πετρελαιαγωγού ανάμεσα στην Σαμψούντα, στην Μαύρη Θάλασσα, και το λιμάνι του Τσεϋχάν, στην Μεσόγειο, μήκους 555 χλμ., έχει εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης εγγυημένων ποσοτήτων. Επίσης, νωρίτερα τον Απρίλιο η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τη συνεργασία της με την ιταλική Eni, η οποία συμμετείχε στο πρότζεκτ του αγωγού, ως αντίποινα για τη συμμετοχή της εταιρείας στους διαγωνισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Η νέα διώρυγα, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, θα παρέχει μία ταχύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία έχουν έντονο ανάγλυφο ακτών και απρόβλεπτα ρεύματα. Παραμένει ανοικτό το αν το νέο κανάλι θα υπόκειται στους όρους της Συνθήκης του Μοντραί, του εγγυάται την ελεύθερη διέλευση πλοίων από τα Στενά.