Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εταιρείες λογιστικών ελέγχων της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το χρέος των περιφερειών της χώρας -σχεδόν στο 20%-40% του μεγέθους της οικονομίας της- έχει τεθεί πλέον εκτός ορίων. Ακόμα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκληθεί εξαιτίας του μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, σοβαρότερη από εκείνη του 2008 με την κατάρρευση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Ζανγκ Κε, ο οποίος διατηρεί λογιστική εταιρεία και είναι αντιπρόεδρος της ένωσης λογιστικών εταιρειών της Κίνας, δήλωσε πως έπαυσε να προσυπογράφει τις πωλήσεις ομολόγων από τις τοπικές κυβερνήσεις. «Διεξαγάγαμε ως εταιρεία έλεγχο σε ορισμένα ομόλογα και τα κρίναμε πολύ επικίνδυνα», τόνισε ο κ. Ζανγκ. «Τα περισσότερα ενέχουν κινδύνους ως προς την εξυπηρέτησή τους».
Θα πρέπει να επισημανθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτικές τράπεζες έχουν και αυτά διατυπώσει τις ανησυχίες τους για το χρέος της Κίνας. Είναι σπάνιο, όμως, μια εξέχουσα προσωπικότητα του κλάδου της λογιστικής να αναδεικνύει το ζήτημα και να προειδοποιεί για κακές εξελίξεις. Ο Ζανγκ Κε παρατηρεί πως η κρίση δεν αποφεύγεται, απλώς το χρέος μετακυλίεται και είναι μακροπρόθεσμο. Ειδικά μετά το 2008, το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κίνα εκτινάχθηκε, γιατί η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς του δανεισμού, ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν απευθείας ομόλογα. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιούν ειδικά «οχήματα» και υπό την ομπρέλα αυτή να χρηματοδοτούν έργα υποδομής. Οι επενδυτικές εταιρείες των επαρχιών πούλησαν ομόλογα 283 δισ. γουάν (35 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος, δηλαδή υπερδιπλάσια από ό,τι την ίδια περίοδο του 2012. Ωστόσο, πολλά από τα έργα δεν αποφέρουν παρά πενιχρά έσοδα, οπότε οι Αρχές εκδίδουν νέα ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν τα παλαιότερα. «Η Κίνα έχει περισσότερες από 2.800 επαρχίες», παρατηρεί, τέλος, ο κ. Ζανγκ. «Εάν όλες εξέδιδαν ομόλογα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό».