Η Αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία και τα Υψηλά Επίπεδα Παραγωγής Ευθύνονται για την Πτώση των Τιμών του Αργού

Η Αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία και τα Υψηλά Επίπεδα Παραγωγής Ευθύνονται για την Πτώση των Τιμών του Αργού
του Κ.Ν. Σταμπολή
Τρι, 23 Απριλίου 2013 - 09:04
Εβδομάδα σημαντικών απωλειών για τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές ήταν αυτή που πέρασε με την διεθνή ποικιλία Brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κλείνει στα $99.65 στο ICE του Λονδίνου και την Αμερικανική ποικιλία WTI να διαπραγματεύεται στα $88.1 στο τέλος της ημέρας την περασμένη Παρασκευή (19/4)

Εβδομάδα σημαντικών απωλειών για τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές ήταν αυτή που πέρασε με την διεθνή ποικιλία Brent για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κλείνει στα $99.65 στο ICE του Λονδίνου και την Αμερικανική ποικιλία WTI να διαπραγματεύεται στα $88.1 στο τέλος της ημέρας την περασμένη Παρασκευή (19/4). Μια πτώση στις τιμές του αργού που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου για να ενταθεί κατά την περασμένη εβδομάδα όταν οι τιμές του Brent κατρακύλησαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των $100 το βαρέλι την περασμένη Τρίτη (16/4) φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Να σημειώσουμε ότι οι διεθνείς τιμές αργού τα τελευταία δύο χρόνια κρατήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με την μέση τιμή του αργού τύπου Brent για το 2011 να φθάσει στα $111, ενώ για το 2012 η μέση τιμή για την ίδια ποικιλία διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των $111.50. Όλο το 2013 οι διεθνείς τιμές του αργού συνέχισαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας ακόμα και τα $119 το βαρέλι τον περασμένο Φεβρουάριο. Ιδιαίτερα αυξημένα ήσαν σαν αποτέλεσμα και τα έσοδα των χωρών μελών του OPEC, του παγκόσμιου πετρελαϊκού καρτέλ, τα οποία έφθασαν το ρεκόρ των $1.0 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2012.

Όμως ο κύκλος της ευφορίας των υψηλών τιμών για τους παραγωγούς και της ομηρίας για τους καταναλωτές φαίνεται να σπάει, παρά τις προβλέψεις εμπειρογνωμόνων και μη περί του αντιθέτου, υπό την πίεση μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων στο παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές μεγάλων τραπεζικών

ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στα commodities οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις τιμές του αργού σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ημέρες είναι δύο, με κυριότερο τις αρνητικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΔΝΤ, για την παγκόσμια οικονομία, η οποία για το 2013 βάσει των πλέον πρόσφατων προβλέψεων του οργανισμού εκτιμάται ότι θ’ αναπτυχθεί με ρυθμό 3.5% σε σύγκριση με 3.8% που ήτο η πρόβλεψη τον περασμένο Ιανουάριο. Δηλαδή, παρατηρείται μια επιβράδυνση που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την παγκόσμιο ζήτηση για αργό και προϊόντα, η οποία σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ, θα διαμορφωθεί στα 90.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή μόνο 0.8 εκατ. βαρέλια περισσότερα από το 2013. Ήδη ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει και αυτός τις εκτιμήσεις του προς τα κάτω κατά 115 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα προβλέποντας οριακή μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, σε σύγκριση με τα νούμερα που είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους.

Τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του Α’ τριμήνου που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα (15/4) η Κινεζική κυβέρνηση, η οποία κινήθηκε στο 7.7% σε σύγκριση με 8.0% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ οι οποίοι προβλέπουν μια βέβαιη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για όλο το 2013, η οποία σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του US Treasury «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και στην οικονομική ύφεση που έχουν οδηγήσει οι αλόγιστες πολιτικές του Βερολίνου».

Ο δεύτερος βασικός λόγος για την ορατή μείωση των τιμών του αργού που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στην Βόρεια θάλασσα και στην Βόρειο Αμερική (κυρίως από κοιτάσματα στη Βόρειο Ντακότα, Τέξας και Καναδά), τ’ αυξημένα αποθέματα αργού γενικότερα και το γεγονός ότι αρκετά διυλιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι εκτός λειτουργίας αυτήν την περίοδο λόγω συντήρησης, γεγονός που έχει συμβάλει στην αύξηση των αποθεμάτων. Έτσι στην αγορά των ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, τα αποθέματα συνέχισαν ν’ αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 388.6 εκατομμύρια τόνων, δηλ., στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Αν και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν οι διεθνείς τιμές του αργού κατά τους επόμενους μήνες μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η παρούσα πτωτική πορεία δεν θα είναι μόνιμη και ότι οι τιμές θα ανακάμψουν προς τα τέλη του Β’ τριμήνου, δηλ. τον Ιούνιο, καθώς θ’ αυξάνεται η εποχιακή ζήτηση για βενζίνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των επερχόμενων καλοκαιρινών μηνών όπου οι οικογένειες καλύπτουν περισσότερα χιλιόμετρα οδήγησης σε σύγκριση με τις άλλες εποχές του έτους. Οι ίδιοι αναλυτές παρατηρούν εξ’ άλλου ότι πέρυσι τον Μάιο - Ιούνιο είδαμε τις τιμές να κατρακυλούν από τα $115 στα $92 το

βαρέλι κάτι που συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2011, θέλοντας να επισημάνουν ότι παρούσα καθοδική φάση εμφανίζει περισσότερο κυκλική συμπεριφορά και δεν ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη χαρακτηριστικά της αγοράς, δηλ. στα fundamentals, όπου ζήτηση και προσφορά παραμένουν σε μια ισόρροπη κατάσταση με μικρές μόνο αποκλίσεις.

Με αυτές τις εκτιμήσεις τείνουν να συμφωνήσουν και στελέχη του OPEC στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Βιέννη τα οποία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις έχοντας σε καθημερινή βάση την ευθύνη διαμόρφωσης του καλαθιού του OPEC το οποίο και αυτό την Παρασκευή έκλεισε στα $96.35 Οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Οργανισμού ο οποίος αν και ελέγχει μόνο το 40% της παγκόσμιας παραγωγής έχει την δυνατότητα μέσω της αυξομείωσης της παραγωγής του να επηρεάζει καθοριστικά την διαμόρφωση των διεθνών τιμών.