Ποια Έργα Προκρίνει η Ε.Ε. για το Νότιο Διάδρομο στο Φυσικό Αέριο

Ποια Έργα Προκρίνει η Ε.Ε. για το Νότιο Διάδρομο στο Φυσικό Αέριο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 30 Απριλίου 2013 - 12:53
Πρόκριμα για κομβικά έργα του Νοτίου Διαδρόμου του φυσικού αερίου, που ενδιαφέρουν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο, αποτέλεσε το working group υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Επιτροπής, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, τα οποία διεκδικούν μια καλή θέση στη λίστα της Κομισιόν, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα το ερχόμενο φθινόπωρο

Πρόκριμα για κομβικά έργα του Νοτίου Διαδρόμου του φυσικού αερίου, που ενδιαφέρουν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο, αποτέλεσε το working group υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Επιτροπής, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, τα οποία διεκδικούν μια καλή θέση στη λίστα της Κομισιόν, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η ομάδα εργασίας του Southern Gas Corridor έβαλε οριστική «ταφόπλακα» στο σχεδιαζόμενο από την Κύπρο πλωτό σταθμό LNG στο Βασιλικό, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. υποδομές οι οποίες δεν προορίζονται αποκλειστικά για τους καταναλωτές της Ευρώπης. Η Επιτροπή φέρεται να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου, μέσω του οποίου θα μπορεί η Κύπρος να πουλά το φυσικό αέριο και σε άλλες αγορές.

Αντίθετα, οι αγωγοί East Med, πρόταση της Ελλάδας και TransMed, πρόταση της Κύπρου, ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, βάζοντας έτσι τέλος στη φημολογία περί αποκλεισμού τους, που είχε διαρρεύσει στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή από το περασμένο Φθινόπωρο προέτρεπε τις δύο χώρες να «συγχωνεύσουν» τα δύο έργα σε μία πρόταση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υλοποίηση της. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε να κατατεθεί κοινή πρόταση από Ελλάδα και Κύπρο, για να συμπεριληφθεί στη Λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Για την τρίτη θέση στις κοινές ενεργειακές υποδομές εξασφάλισαν από την ομάδα εργασίας την ίδια βαθμολογία ο ITGI και ο TAP. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι το γεγονός ότι την πρώτη θέση με απόλυτη βαθμολογία κατέλαβε ο Nabucco West, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την προτίμηση που επιδεικνύει στο συγκεκριμένο αγωγό η Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι στο working group συμμετείχαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, καθώς επίκειται στις 30 Ιουνίου η τελική απόφαση της κοινοπραξίας για την επιλογή του αγωγού

που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό που κατέστη σαφές και προς την πλευρά των Αζέρων είναι η βούληση της Επιτροπής να στηρίξει έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που έχουν θετικές επιπτώσεις σε δύο τουλάχιστον κράτη-μέλη και κυρίως αυτά που ενώνουν απευθείας δύο χώρες-μέλη. Με αυτή τη λογική υποστηρίζεται και ο ITGI.

Το επόμενο working group για τα έργα φυσικού αερίου του Νοτίου Διαδρόμου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να λάβει και τις οριστικές αποφάσεις για τις τελικές προτάσεις που θα υποβληθούν στην Κομισιόν. Η τελευταία θα καταρτίσει την οριστική λίστα το ερχόμενο Φθινόπωρο, για να υποβληθεί προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο χθεσινό working group συμμετείχαν από την Ελλάδα εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.