Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης για τις δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σχετικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της. Ειδικότερα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε εχθές, Τρίτη μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να αρχίσουν μετά τη λύση του Κυπριακού

Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης για τις δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σχετικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της. Ειδικότερα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε εχθές, Τρίτη μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να αρχίσουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνέδεσε την οικονομική κρίση με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που διακυβεύονται σε οικονομικό επίπεδο και και όλες οι πλευρές θα είναι πολύ καλύτερα με την επανένωση του νησιού» είπε. Κατα τον κ. Ράσμουσεν όταν εκλείψει αυτό το πολιτικό πρόβλημα θα εκλείψουν και τα προβλήματα στη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ευρωπαικής Ενωσης.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία η οποια είναι μέλος του ΝΑΤΟ εμποδίζει επιχειρήσεις συνεργασίας με την Ευρωπαική Ενωση λόγω συμμετοχής της Κύπρου.

 

Απαντώντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ' οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως τόνισε, δηλώσεις που επιχειρούν να μεταθέσουν χρονικά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και ουδόλως υποβοηθούν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

 

Είναι αξιοσημείωτο και προκαλεί εύλογη απορία και το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ράσμουσεν συμβαδίζουν με μια σειρά δημοσιεύματα στον αγγλικό και αμερικανικό τύπο που βλέπουν την οικονομική κρίση στην Κύπρο ως μια ευκαιρία εκβιασμού των Ελληνοκυπρίων για μια προσπάθεια επιβολής συνολικής επίλυσης του Κυπριακού το φθινόπωρο, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, το οποίο, ως γνωστόν, απορρίφθηκε με ευρεία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα του 2004.