Η Ουκρανία θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, να παράγει το δικό της αέριο, να αυξήσεις τις δυνατότητες αποθήκευσης και να εισάγει φυσικό αέριο από την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας.

Η Ουκρανία θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, να παράγει το δικό της αέριο, να αυξήσεις τις δυνατότητες αποθήκευσης και να εισάγει φυσικό αέριο από την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας.

Η ΕΕ πιέζει να υπογραφούν συμφωνίες με την Ουκρανία μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να μειώσουν την ρωσική κυριαρχία στην παροχή φυσικού αερίου.

Ωστόσο το Κίεβο είναι διχασμένο ανάμεσα στη συνεργασία με τις Βρυξέλλες και την υπόσχεση της Ρωσίας για μείωσης στην τιμή φυσικού αερίου που εισάγει από αυτή, παρέχοντας ως αντάλλαγμα τον έλεγχο των αγωγών της στη Μόσχα.

Στα τέλη Απριλίου, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να άρει την απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, που έχει αγωγούς οι οποίοι μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στο Κίεβο να πωλήσει ή να εκχωρήσει τους αγωγούς της στη ρωσική Gazprom.

Ο Ουκρανός Υπουργός Ενέργειας Eduard Stavytsky και ο Επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger, ήγειραν την πιθανότητα μιας «τριμερούς σχέσης» στις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

«Η Ουκρανία πραγματικά προσπαθεί να προσδιορίσει την γεωπολιτική της κατάσταση και να θεσπίσει έναν κόμβο φυσικού αερίου, και ως εκ τούτου εμείς θα μπορούμε να κάνουμε επιτόπιες αγορές στην Κεντρική Ευρώπη», είπε ο Stavytsky σε δημοσιογράφους.

Ο Oettinger από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν την βούληση να αγοράσουν ουκρανικές υποδομές.

Δεν ονομάτισε πιθανούς επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες ενέργειας που πραγματοποιούν «κεκλεισμένων των θυρών» συνομιλίες, όπως οι ExxonMobil και Royal Dutch Shell.

Χρειάζονται εκατομμύρια για την αναβάθμιση των υποδομών

Ο Stavytsky είπε ότι χρειάζονται περίπου 420 εκ € για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ουκρανίας, εκ των οποίων 183εκ € θα μπορούσε να τα παράσχει η Naftogaz και τα υπόλοιπα μέσω δανείων.

Δεδομένου του ότι η Κομισιόν επιδιώκει να επεκτείνει την εσωτερική αγορά ενέργειας, εργάζεται για την ανάπτυξη της εκτεταμένης αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να διευκολύνει τυχόν ελλείψεις εφοδιασμού.

Η Ουκρανία έχει ήδη εγκαταστάσεις αποθήκευσης 31 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και σύμφωνα με τον Stavytsky, θέλει να αυξήσει την ικανότητα στα 50 δις κυβικά μέτρα, συγκριτικά με τα 95 δις κυβικά μέτρα για την ΕΕ συνολικά.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, η ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ είχε διακοπεί εξαιτίας της διαμάχης Ουκρανίας και Ρωσίας για την τιμή του φυσικού αερίου.