Σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο energia.gr την 3η Μαΐου (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69470) είχαμε υποστηρίξει με μια σειρά επιχειρημάτων ότι για λόγους εθνικής στρατηγικής η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, δεν έπρεπε ν’ αποτελέσει προτεραιότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα.

Σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο energia. gr την 3η Μαΐου (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69470) είχαμε υποστηρίξει με μια σειρά επιχειρημάτων ότι για λόγους εθνικής στρατηγικής η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, δεν έπρεπε ν’ αποτελέσει προτεραιότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Η ένσταση μας δεν έχει να κάνει τόσο με την απόφαση καθ’ εαυτή για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, η οποία την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να γίνει, όσο με την χρονική στιγμή που αυτή επιχειρείται. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση γίνεται σε λάθος χρόνο και για λάθος λόγους.

Και αυτό γιατί από καθαρά εισπρακτικούς λόγους το Δημόσιο θα μπορούσε δρομολογώντας πρώτα την πώληση των ΕΛ.ΠΕ., όπου το κράτος διαθέτει το 35% των μετοχών, να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης του 1.0 δισ. ευρώ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού η εν λόγω εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη ενώ η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. όχι μόνο δεν έχει υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια, αλλά απεναντίας έχει ενισχυθεί και γι’ αυτό το Δημόσιο θα μπορούσε να αξιώσει premium 2.0 ή και 3.0 ευρώ ανά μετοχή, και σε αυτό το σκέλος εξάλλου θα επικεντρωνόταν η διαγωνιστική διαδικασία. Αντί της πώλησης του μεριδίου των ΕΛ.ΠΕ., όπου ο συγκεκριμένος Όμιλος ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση προώθησε την πώληση της ίδιας της ΔΕΠΑ δημιουργώντας για τον εαυτό της μύρια όσα προβλήματα διαταράσσοντας και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και Ρωσία.

Λόγω της επιπόλαιης επιλογής της να προωθήσει κατά προτεραιότητα την πώληση της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση έχει τώρα από την μια πλευρά ν’ αντιμετωπίσει την μεγάλη δυσφορία της Αμερικανικής κυβέρνησης η οποία επ’ ουδενί λόγο επιθυμεί να δει την πλέον σημαντική Ελληνική ενεργειακή εταιρεία, από στρατηγικής άποψης, να εντάσσεται στην δικαιοδοσία της Μόσχας, και από την άλλη εδώ και δύο μήνες εισπράττει σε καθημερινή βάση τα όλως επικριτικά σχόλια του Κρεμλίνου για την σχεδίαση του διαγωνισμού πώλησης, αφού αυτός δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Gazprom, η οποία ως γνωστό λόγω μεγέθους και καταγωγής υπαγορεύει τους δικούς της όρους τόσο σε πελάτες της όσο και σε κυβερνήσεις.

Επιπλέον παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να σπεύσει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα να πωλήσει τη ΔΕΠΑ, απολύοντας έτσι ένα σοβαρό οικονομικό και γεωπολιτικό asset την στιγμή που η χώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να επανατοποθετηθεί στο γεωπολιτικό ορίζοντα της ΝΑ Ευρώπης διεκδικώντας την διέλευση μέσω Ελληνικών εδαφών ορισμένων αγωγών στρατηγικής σημασίας, όπως λ.χ. μέρος του Νοτίου Διαδρόμου, ή την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (βλέπε κοιτάσματα Κύπρου – Ισραήλ) μέσω του προταθέντος αγωγού East Med. Την στιγμή μάλιστα που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα βασικά έργα υποδομής όπως ο Ελληνό – Βουλγαρικός αγωγός ( IGB), ο Ελληνό – Ιταλικός αγωγός ( IGI), ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διέλευσης του ΤΑΡ μέσω Ελλάδος – καθ’ ότι η Τουρκία επιδιώκει με ιδιαίτερο ζήλο την προώθηση του ανταγωνιστικού αγωγού West Nabucco ο οποίος δεν διέρχεται μέσω Ελλάδος αλλά μέσω των Ανατολικών Βαλκανίων – η απώλεια της ΔΕΠΑ στερεί από την κυβέρνηση το όργανο μέσω του οποίου μπορεί να διεκδικήσει την προώθηση και κατασκευή των διεθνών διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου, projects τεράστιας στρατηγικής σημασίας που είναι αναγκαία για την ενεργειακή θωράκιση και ασφάλεια της χώρας.

Οι απόψεις μας αυτές, οι οποίες δεν είναι καινούριες αφού έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί στο Energia. Gr., αλλά και σε άλλα Μέσα, (βλέπε σχετικό άρθρο μας στην εφημερίδα ΑΞΙΑ της 6ης Ιουνίου 2011) ενόχλησαν ιδιαίτερα ορισμένους κύκλους οι οποίοι και ανησυχούν μην χαλάσει η κατά τα φαινόμενα προαποφασισθείσα ήδη πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρωσικές εταιρείες. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά το σχόλιο της εφημερίδας ΑΞΙΑ που δημοσιεύθηκε σε περίοπτη θέση το περασμένο Σάββατο, 11 Μαΐου υπό τον τίτλο «Οι κονδυλοφόροι και η προσπάθεια ματαίωσης της πώλησης της ΔΕΠΑ», το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο:

« Κονδυλοφόροι σε διατεταγμένη υπηρεσία έχουν αρχίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να μην πουληθούν η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ. Μπερδεύουν Αμερικάνους, Ρώσους και αγωγούς με ακατάσχετη μπουρδολογία για να πετύχουν τον σκοπό τους. Από πίσω τους αυτοί που δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση κυρίως της ΔΕΠΑ, δηλαδή κάποιοι από τους οφειλέτες της ΔΕΠΑ που χρωστούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ και οι οποίοι, όπως διαδίδουν, ευελπιστούν αν μείνει η ΔΕΠΑ στα χέρια του Δημοσίου να επιτύχουν hair cut των χρεών. Ένας, μάλιστα από τους κονδυλοφόρους αποκαλεί ηλίθιους όποιους εισηγούνται την πώληση της ΔΕΠΑ, και αρθρογραφώντας αφήνει ερωτηματικά όταν αναρωτιέται γιατί δεν πρότειναν να πουληθούν πρώτα τα ΕΛ.ΠΕ. Δηλαδή, γινόμαστε μάρτυρες πολέμου των οφειλετών και άλλων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, συνεπικουρούμενων από στρατευμένους κονδυλοφόρους κατά των συμφερόντων της χώρας. Κανείς, βεβαίως, απ’ αυτούς δεν μιλά για τα ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν σε βάρος του λαού αν δεν εισπραχθούν τα χρήματα από ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ που προβλέπονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην τρόικα».

 

Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το ανωτέρω σχόλιο το οποίο και χαρακτηρίζεται από εμπάθεια εις βάρος του Energia. Gr και του υπογράφοντος – αν και δεν μας κατονομάζει – εκπλήσσεται τόσο από την ανακρίβεια του, όσο και από την κακόβουλο διάθεση του. Και αυτό γιατί τα επιχειρήματα μας κάθε άλλο παρά ως μπουρδολογίες μπορούν να χαρακτηρισθούν ενώ από την αρχή υποστηρίζαμε την πώληση των ΕΛ.ΠΕ ως αντιστάθμισμα για την μη πώληση του κρατικού μεριδίου στη ΔΕΠΑ. Εάν αυτό δεν αποτελεί ισοδύναμο μέτρο τότε τι είναι; Ακόμα το σχόλιο της ΑΞΙΑΣ μας αποκαλεί στρατευμένους κονδυλοφόρους, διότι όπως λέει είμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών που χρωστούν πάνω από 500 εκατ. στη ΔΕΠΑ και άρα δεν τους συμφέρει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το θέμα όμως δεν είναι ποιος θα αγοράσει τη ΔΕΠΑ, αλλά σε τι τιμές θα πουλά το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για τους Έλληνες καταναλωτές που πληρώνουν σήμερα το ακριβότερο αέριο στην Ευρώπη και βεβαίως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αν το σημερινό κρατικό μονοπώλιο γίνει ιδιωτικό.

Για όποιον έχει παρακολουθήσει την πορεία του Energia. Gr από τότε που ξεκίνησε το 2001 θα έχει διαπιστώσει την ανεξαρτησία των θέσεων και απόψεων του και την αντικειμενικότητα που πάντοτε επιδιώκει στην κάλυψη της οικονομικής και ενεργειακής επικαιρότητας. Άρα το να πάρουμε θέση για ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και να συγκρουστούμε με αντίθετες απόψεις δεν αποτελεί πρωτοτυπία για το Energia. Gr. Σε ότι αφορά δε τα συμφέροντα των ηλεκτροπαραγωγών που δήθεν εξυπηρετεί το Energia. Gr αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι το site, που εξαρτάται απόλυτα από την διαφήμιση για την επιβίωση του, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για διαφημιστική προβολή από τις εταιρείες που εμπλέκονται ήτοι τις ΗΡΩΝ Α.Ε., Protergia, ELPEDISON και Κόρινθος Power A. E.