Παρ' ολίγον κρίση με την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αποφεύχθηκε εχθές με την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ με νέα εξώδικά της ζητούσε από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς να καταβάλλουν τις οφειλές τους για κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφορετικά θα διέκοπτε την παροχή αερίου

Παρ' ολίγον κρίση με την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αποφεύχθηκε εχθές με την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ με νέα εξώδικά της ζητούσε από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς να καταβάλλουν τις οφειλές τους για κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφορετικά θα διέκοπτε την παροχή αερίου.

Οι οφειλές είναι αποτέλεσμα της μη πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών από το Λειτουργό και τον Διαχειριστή για την ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα, ενώ ως γνωστόν, τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί, όσο και η ΔΕΠΑ, είναι τα «θύματα» της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποστολή των νέων εξωδίκων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, έγινε προς τις εταιρείες, αλλά και προς το Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, με αποτέλεσμα οι παραλήπτες τους να απευθυνθούν στη Ρυθμιστική Αρχή και στο ΥΠΕΚΑ, καθώς προέβλεπαν διακοπή της τροφοδοσίας εχθές το απόγευμα.

Η συνέχεια ήταν να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί νέα ρευστότητα στην αγορά, οπότε θα πληρωθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τα ποσά στη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της ΔΕΠΑ υφίσταται έντονη πίεση για τις εισπράξεις οφειλών, καθώς η διατήρηση των απαιτήσεων σε υψηλά επίπεδα, θα έχει επιπτώσεις στο τίμημα που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές στις 29 Μαΐου.

Επίσης, το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ, ήταν αντικείμενο έρευνας που πραγματοποίησε ο πρώην οικονομικός Εισαγγελέας κ. Μουζακίτης, μετά από ανώνυμη (!!!) καταγγελία που δέχτηκε.

Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια του «μορατόριουμ» που συμφωνήθηκε για το διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου, το ΥΠΕΚΑ θα καταβάλλει θεσμικά κάθε δυνατή προσπάθεια για ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έγινε την εβδομάδα πριν το Πάσχα, οπότε διοχετεύθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια, τα οποία και κατέληξαν στη ΔΕΠΑ.

(από www.euro2day.gr, 16/05/2013)