Ρωσικό Ενδιαφέρον για Εξαγορά Μικρών Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα

Ρωσικό Ενδιαφέρον για Εξαγορά Μικρών Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 28 Μαΐου 2013 - 07:27
Ευκαιρία διείσδυσης στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, η οποία συνεχίζεται να πιέζεται ασφυκτικά από προβλήματα ρευστότητας, βρίσκουν ρωσικές εταιρίες. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου, από τις αρχές του έτους, εταιρίες από τη Ρωσία προσεγγίζουν κυρίως μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που είναι και μέλη του ΣΕΕΠΕ, προκειμένου να τις εξαγοράσουν. Προς το παρόν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτές τις επαφές

Ευκαιρία διείσδυσης στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, η οποία συνεχίζεται να πιέζεται ασφυκτικά από προβλήματα ρευστότητας, βρίσκουν ρωσικές εταιρίες. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου, από τις αρχές του έτους, εταιρίες από τη Ρωσία προσεγγίζουν κυρίως μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που είναι και μέλη του ΣΕΕΠΕ, προκειμένου να τις εξαγοράσουν. Προς το παρόν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτές τις επαφές.

Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα το προεδρείο του ΣΕΕΠΕ σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Ψυχογιός επισήμανε ότι ο κλάδος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από κάθε άλλη φορά. Οι πωλήσεις μειώνονται σταθερά, οι εταιρίες εμπορίας ανακοινώνουν όλο και μεγαλύτερες ζημίες, ενώ πολλές εταιρίες κινδυνεύουν με λουκέτο. Μάλιστα, ο ίδιος πρόβλεψε ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων και όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αυτή τη στιγμή είναι «στο κόκκινο» περί τα 1000 με 1500 πρατήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, εμφανίζονται μειωμένες φέτος κατά 70%, στις βενζίνες κατά 10% και μόνον στο πετρέλαιο κίνησης καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση κατά 10%.

«Οι πελάτες που ασχολούνται με τη θέρμανση ζητούν διακανονισμό χρεών, γιατί έχουν πλήρη αδυναμία πληρωμής», επισήμανε ο κ. Ψυχογιός.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου, που επιβαρύνει τη ρευστότητα του, είναι η αναγκαστική προκαταβολή του ΕΦΚ, κατά την παραλαβή των καυσίμων από τα διυλιστήρια. Ο ΣΕΕΠΕ έχει ζητήσει από την πολιτεία να ισχύσει ό,τι γίνεται και στην Ευρώπη, να αποδίδονται μετά από πάροδο κάποιων ημερών ο φόροι αυτός, αλλά το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό.

Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΕΕΠΕ θα συναντηθεί στις 3 Ιουνίου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να τεθεί το αίτημα η απόδοση του ΕΦΚ να γίνεται σε 10 ημέρες, αφού έχει κατατεθεί και η σχετική εγγυητική επιστολή. Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΕΕΠΕ, οπότε δόθηκε η ευκαιρία να έχει μια σύντομη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου, που του έθεσε το όλο ζήτημα. Έτσι, με παρέμβαση του κ. Σαμαρά κλείσθηκε το ραντεβού ΣΕΕΠΕ με τον κ. Στουρνάρα.

Ο ΣΕΕΠΕ έχει προσδιορίσει πέντε βασικούς άξονες, με τους οποίους θεωρεί ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα έσοδα του κράτους, θα προστατευθεί ο τελικός καταναλωτής, θα περιορισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και θα ελαφρυνθεί το βάρος που επωμίζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι. Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

1. Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός διαδικασιών, μέσω της επανεξέτασης των κριτηρίων και την απλοποίηση διαδικασιών για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και την αλλαγή του τρόπου καταβολής του ΕΦΚ.

2. Εντατικοποίηση ελέγχων από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παραεμπορίας, μέσω του συντονισμού του έργου των ΚΕΔΑΚ-ΣΔΟΕ-Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και των τελωνείων.

3. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ΚΕΔΑΚ. Ο ΣΕΕΠΕ προτείνει να χρηματοδοτήσει τα ΚΕΔΑΚ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα και όχι μόνον στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται σήμερα.

4. Ολοκλήρωση της αναθεώρησης και εκσυγχρονισμό των διατάξεων του αγορανομικού κώδικα.

5. Επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών και στις εγκαταστάσεις των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων κατά το άρθρο 320 του Ν.4072/2012 και κατά το άρθρο 1.3 του Ν. 4093/2012.