Το 9% του μετοχικού κεφαλαίου του Nabucco West εξαγόρασε η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας GDF Suez SA από την αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, OMV AG. Στην σχετική ανακοίνωση προχώρησε η αυστριακή εταιρεία, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε εξαγοράσει το μερίδιο (17%) της γερμανικής RWE

Το 9% του μετοχικού κεφαλαίου του Nabucco West εξαγόρασε η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας GDF Suez SA από την αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, OMV AG. Στην σχετική ανακοίνωση προχώρησε η αυστριακή εταιρεία, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε εξαγοράσει το μερίδιο (17%) της γερμανικής RWE.

 

Η συμφωνία ανάμεσα στην γαλλική και την αυστριακή εταιρεία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο του 2013, ενώ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της OMV, οι δύο όμιλοι έχουν δεσμευθεί να μην αποκαλύψουν ούτε το ύψος, αλλά ούτε και άλλους όρους της συμφωνίας τους.

 

Ο Nabucco West είναι το ένα από τα δύο project αγωγών (το άλλο είναι ο ΤΑΡ) που φιλοδοξούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα Shah Deniz ΙΙ της Κασπίας προς την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ρωσικό αέριο.

Αν, τελικά, επιλεγεί ο Nabucco West, το μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού θα έχει υποστεί άλλη μία μεγάλη μεταβολή, καθώς η κοινοπραξία του Shah Deniz ΙΙ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα εξαγοράσει τουλάχιστον το 50% οποιουδήποτε αγωγού επιλεγεί, τον Ιούνιο του 2013.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της OMV, Gerhard Roiss, δήλωσε πως η κοινοπραξία του Nabucco West έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την επικείμενη απόφαση της κοινοπραξίας του Shah Deniz ΙΙ.