Ξεκάθαρη θέση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, που αποτελούν στόχο της τουρκικής αδιαλλαξίας, πήρε ο Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Γκίντερ Έτιγκερ. Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, στις Βρυξέλλες ο κ. Έτιγκερ διαμήνυσε ότι τα κοιτάσματα δεν είναι τουρκικά

Ξεκάθαρη θέση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, που αποτελούν στόχο της τουρκικής αδιαλλαξίας, πήρε ο Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Γκίντερ Έτιγκερ.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, στις Βρυξέλλες ο κ. Έτιγκερ διαμήνυσε ότι τα κοιτάσματα δεν είναι τουρκικά. Η Κύπρος, ανέφερε, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και χαρακτήρισε τις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα του φυσικού αερίου «win-win» για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα τηρήσει εποικοδομητική στάση, καθώς θα έχει και η ίδια να αποκομίσει, όπως είπε, πολλά οικονομικά οφέλη μέσα από τη μεταφορά των πόρων. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν πάνω σε μια πραγματιστική βάση.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στην Ελλάδα ο κ. Έτιγκερ υπέδειξε την ανάγκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μίγμα ως το 2020 και υποστήριξε ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ρωσία και τις ενστάσεις που προβάλλει ως προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο ο Επίτροπος υπογράμμισε την προσήλωση της Ε.Ε. στη διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθευτών, με στόχο τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό, προς όφελος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. «Το μονοπώλιο δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορούμε εμείς να παίξουμε», είπε, «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και παράλληλα θα αναζητεί και νέους προμηθευτές».

Πάντως, η ρωσική πλευρά φαίνεται αμετακίνητη στις απόψεις της σε ό,τι αφορά το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Ο πρέσβης Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε., στην ομιλία του μίλησε για «παραφωνίες» που προκύπτουν μέσα από το ενεργειακό πακέτο και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τους περιορισμούς που θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., με στόχο την αποφυγή

μονοπωλιακών καθεστώτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κανόνες που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες συνιστούν εμπόδιο για τις επενδυτικές προοπτικές των ρωσικών εταιριών, οι δυνατότητες των οποίων συνιστούν, πρόσθεσε, «φυσικό φαινόμενο που θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη».

Αγωγοί και Ε.Ε.

Οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και ιδιαίτερα ο Νότιος Διάδρομος, είχαν την τιμητική τους στο συνέδριο του Economist. Τα χαρακτηριστικά του περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ John Baldwin, επισημαίνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές. Ο ίδιος πρόβλεψε ότι θα συνεχισθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στα επόμενα χρόνια.

Υπέρ του Nabucco West επιχειρηματολόγησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Bojan Stoyanov, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ένας αγωγός, που θα προσφέρει πραγματική διαφοροποίηση προμηθευτών και διαδρομών και θα λειτουργήσει ως ραχοκοκαλιά μιας πραγματικά απελευθερωμένης πρόσβασης στην αγορά για το φυσικό αέριο. Ο κ. Stoyanov πρότεινε τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας για τους κινδύνους και τα οφέλη του σχιστολιθικού αερίου.

Την ελπίδα ότι ο TAP θα προτιμηθεί ως η καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα ότι διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μίλησε, ακόμη για τη δυναμική που διαμορφώνεται από την έρευνα για πιθανά ελληνικά κοιτάσματα και ανέφερε ότι ως το τέλος του 2013 θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.

Ο κ. Μαθιουδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ταυτόχρονη προσπάθεια ανοικοδόμησης των τομέων του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, σε ευθυγράμμιση με το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Επένδυση ιστορικών προδιαγραφών χαρακτήρισε το Νότιο Διάδρομο ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Kjetil Tungland, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του συγκεκριμένου αγωγού.

Τον ανταγωνιστικό Nabucco West παρουσίασε ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας του αγωγού Christian Dolezal, ο οποίος υποστήριξε ότι γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κασπία.

Την ιδιαίτερη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, που θα έχει αντανάκλαση στις τιμές της ευρύτερης αγοράς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης. Όπως είπε, η ιταλική αγορά βρίσκεται σε καθεστώς υπερπροσφοράς, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις ευρωπαϊκές τιμές να ανακάμπτουν γρηγορότερα, καθώς το σημείο προσφοράς έχει μειωθεί.

Κύπρος και κοιτάσματα

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12, με τη διαδικασία αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί έως το 2014, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας. Ο ίδιος επισήμανε ότι σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς για την Κύπρο, εν μέσω εφαρμογής μέτρων λιτότητας, οι πολίτες της χώρας προσδοκούν πολλά από τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης ταιριάζουν με τη μεσομακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει για μία βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Τουρκία συμμετέχει επί δεκαετίες σε διάλογο για το Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής. Ο κ. Χειμώνας ανταπάντησε ότι η Τουρκία θα

πρέπει να προσέλθει στις συνομιλίες «με εποικοδομητικό τρόπο», ώστε μετά από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι από τα ενεργειακά αποθέματα.

Την εκτίμηση ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ξεκινήσει 38 μήνες μετά την τελική επενδυτική απόφαση (FID) και οι εξαγωγές 48 μήνες μετά το FID, εξέφρασε ο εμπορικός διευθυντής LNG της Noble Energy Gregory Beard.

Απαισιόδοξος, πάντως, για το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος της EP Global Energy Sherif El Diwany, ο οποίος επικεντρώθηκε στο κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται από τις γεωπολιτικές παραμέτρους στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την εκκρεμότητα επίλυσης του Κυπριακού. Ο ομιλητής τάχθηκε υπέρ της δυναμικής συνδρομής της Ε.Ε. στο διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, ενώ υπεραμύνθηκε ενός αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής, ως πιο οικονομική εκδοχή.