Mε ξεκάθαρες διαφωνίες έληξε η διήμερης Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας αναφορικά με τις πολιτικές ελευθερίες στη Ρωσία και ως προς τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη Συρία. Παρά τις δηλώσεις περί στρατηγικής συνεργασίας στη Σύνοδο Κορυφής στο Yekaterinburg, υπήρξαν «ψυχρές» στιγμές. Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε έμφαση στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy εστίασε στις κοινές αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times
Mε ξεκάθαρες διαφωνίες έληξε η διήμερης Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας αναφορικά με τις πολιτικές ελευθερίες στη Ρωσία και ως προς τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη Συρία.

Παρά τις δηλώσεις περί στρατηγικής συνεργασίας στη Σύνοδο Κορυφής στο Yekaterinburg, υπήρξαν «ψυχρές» στιγμές. Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε έμφαση στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy εστίασε στις κοινές αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times.  

Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις 15.000 Ρώσων κυβερνητικών υπαλλήλων προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και παράλληλα εκφράστηκαν ανησυχίες για τη νομοθεσία που αφορά στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών στις ρωσικές αερογραμμές. Αγκάθι ήταν και το θέμα της Συρίας.   

Το ζήτημα της βίζας «εκτροχιάστηκε» μετά την αντίθεση της Ευρωβουλής, όπου 48 ευρωβουλευτές υπέγραψαν κοινή επιστολή απορρίπτοντας μια τέτοια κίνηση, ισχυριζόμενοι ότι θα επιτρέψει σε παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ.

Λίστα Magnitski

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει λίστα των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι αντίστοιχο με τη αμερικανική λίστα «Magnitski», η οποία αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους που σχετίζονται με το θάνατο του Sergei Magnitsky,  Ρώσου δικηγόρου ο οποίος πέθανε υπό αστυνομική κράτηση το 2009.

Το θέμα του Sergei Guriev, κορυφαίος Ρώσος οικονομολόγος, ο οποίος κατέφυγε στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, επίσης τέθηκε στη σύνοδο κορυφής. Ο Guriev έφυγε από την Ρωσία ύστερα από ανάκρισή του από τη Ρωσική Εξεταστική Επιτροπή για τη σχέση του με την μακροχρόνια υπόθεση εναντίον του Mikhail Khodorkovsky, μεγιστάνα του πετρελαίου που φυλακίστηκε το 2005 για απάτη.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Guriev, ο Putin απάντησε πως η ιστορία είναι υπερβολική και πως ο Guriev είναι καλοδεχούμενος πίσω στη Ρωσία.   

«Υπάρχουν λόγοι για να τον φυλακίσουμε; Δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. Έμαθα το όνομά του προσφάτως και δεν γνωρίζω αν έχει κάνει παραβιάσεις στο νόμο», απάντησε ο Putin.

O Guriev αντέδρασε σε αυτή τη δήλωση και έστειλε ένα απαντητικό e-mail στο πρακτορείο Reuters.  

 «Νομίζω πως είναι ασφαλέστερα για μένα να παραμείνω ελεύθερος άνθρωπος παρά να επιστρέψω» γράφει ο Guriev, προσθέτοντας «ο Putin είπε πως είμαι ελεύθερος άνθρωπος να επιστρέψω αν το επιθυμώ. Αυτό το έχω ξανακούσει- ωστόσο το έργο και οι απειλές της Ερευνητικής Επιτροπής συνεχίστηκαν και θα έλεγα εντατικοποιήθηκαν μετά από αυτό».

Διαμάχη για τα δεδομένα των επιβατών  

ΕΕ και Ρωσία «δεν τα βρήκαν» επίσης αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο της Μόσχας που επιτρέπει στις αρχές της χώρας να συλλέγουν τα δεδομένα των επιβατών σε πτήσεις από και προς τη Ρωσία ή διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Οι ευρωπαϊκές αερογραμμές δεν προτίθενται να μοιραστούν τα δεδομένα των επιβατών χωρίς να υπάρξει διεθνής συμφωνία που θα καθορίζει ποιες αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, για πόσο διάστημα και για ποιο λόγο. Ο ρωσικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Διαφορές στο ζήτημα της Συρίας

Διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως αναμενόταν, είχαν και στο ζήτημα της Συρίας. Ο Putin δήλωσε «απογοητευμένος» από την απόφαση των Βρυξελλών να άρουν το εμπάργκο όπλων σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους Σύριους αντάρτες.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του να πωλεί όπλα στη συριακή κυβέρνηση ωστόσο τόνισε πως η Μόσχα δεν έχει μεταφέρει ακόμη στη Δαμασκό αεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300.

Παρόλο που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικρίνει τη Ρωσία για τα σχέδιά της να στείλει πυραυλικά συστήματα στις δυνάμεις του Assad, ο Putin είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι επαφές είναι νόμιμες και δεν έχουν πρόθεση να αναταράξουν τις στρατιωτικές ισορροπίες.

(από www.euractiv.gr, 05/06/2013)