Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν χθες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών. Η επιβολή δασμών στα κρασιά θα πλήξει κυρίως Γάλλους και Ιταλούς παραγωγούς, των οποίων οι κυβερνήσεις ήταν από τους υποστηρικτές της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, ενώ δεν θα πλήξει χώρες όπως η Γερμανία που ήταν αντίθετη

Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν χθες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών. Η επιβολή δασμών στα κρασιά θα πλήξει κυρίως Γάλλους και Ιταλούς παραγωγούς, των οποίων οι κυβερνήσεις ήταν από τους υποστηρικτές της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, ενώ δεν θα πλήξει χώρες όπως η Γερμανία που ήταν αντίθετη.

Η απόφαση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου να αρχίσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τα ευρωπαϊκά κρασιά που εισάγονται στην Κίνα πωλούνται κάτω του κόστους και ευνοούνται από κρατικές επιδοτήσεις αποτελεί δείγμα της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων. Η Ε.Ε. θα επιβάλει από αύριο δασμούς ύψους 11,8% στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία η Κομισιόν υπολογίζει ότι πωλούνται 88% φθηνότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε. Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι η Κομισιόν επέβαλε τους δασμούς παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να επιλύσει τη διαφορά μέσω διαπραγματεύσεων. Προχθές η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο δύο σχεδόν μηνών στις κινεζικές αρχές να επιλύσουν το θέμα προτού επιβάλει δασμούς ύψους 47% επί της τιμής των κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών στην Κίνα έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά κρασιά από τη Γαλλία. «Είναι προσεκτικά υπολογισμένη κίνηση. Το κρασί είναι αρκετά σημαντικό για να περάσει το μήνυμα, ωστόσο δεν είναι αρκετά σημαντικό ώστε να πλήξει τις βιομηχανίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί στο Reuters ο κ. Ξου Μπιν, καθηγητής Οικονομικών στο China Europe International Business School στη Σαγκάη. Είναι προς το συμφέρον της Κίνας να επιλύσει το θέμα των φωτοβολταϊκών πάνελ εντός του επόμενου διμήνου, προσθέτει. «Καμία πλευρά δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, ωστόσο κάθε πλευρά έχει τα δικά της συμφέροντα». Πράγματι τα κινεζικά αντίποινα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά και πολύ λιγότερο οδυνηρά απ’ ό,τι θα ήταν αν το Πεκίνο είχε βάλει στο στόχαστρό του τις βιομηχανικές εξαγωγές, όπως για παράδειγμα τα αεροσκάφη της Airbus που κατασκευάζονται στην Τουλούζη. Ωστόσο, το Παρίσι φαίνεται έντονα ενοχλημένο από τα κινεζικά αντίποινα, καθώς ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σύνοδο της Ενωσης προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη σε θέματα εμπορικών διαφορών.

Η κινεζική μεσαία τάξη, της οποίας οι γραμμές πυκνώνουν τόσο γρήγορα όσο γρήγορα αναπτύσσεται και η κινεζική οικονομία, φαίνεται ότι έχει άσβεστη δίψα για ευρωπαϊκά κρασιά, ειδικά για τα γαλλικά, τα οποία αποτελούν και τον κύριο όγκο των εξαγωγών. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιών από την περιοχή του Μπορντό, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 110% μόνο το 2011. Η επιβολή κινεζικών δασμών στα γαλλικά κρασιά αναμένεται ότι δεν θα είναι δημοφιλής στην Κίνα. «Μας αρέσουν τα γαλλικά κρασιά. Είναι τόσο εκλεπτυσμένα και τα πίνεις τόσο ευχάριστα», λέει στο Reuters η 23χρονη κ. Νιου Λανξάνγκ, καθώς ψωνίζει κρασί σε ένα σούπερ μάρκετ του Πεκίνου. «Το ξέρω ότι το να πίνεις κρασί είναι περισσότερο δυτική συνήθεια, αλλά πλέον και η Κίνα είναι σύγχρονη χώρα και μαθαίνουμε πώς να απολαμβάνουμε το κρασί», προσθέτει. Χθες, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρνήθηκε ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά πωλούνται κάτω του κόστους ή ότι διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εξαιτίας των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί κρασιού λαμβάνουν επιδοτήσεις μέσω των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ωστόσο οι επιδοτήσεις δεν συνδέονται ειδικά με εξαγωγές. Σύμφωνα με τον Τζιμ Μπόις, ο οποίος λειτουργεί το μπλογκ grapewallofchina.com, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν εδώ και κάποιο καιρό εξοργιστεί, καθώς υποπτεύονται ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά πωλούνται κάτω του κόστους. «Το μεγάλο ζήτημα ήταν οι εισαγωγές ισπανικών κρασιών σε απίστευτα χαμηλές τιμές», εξηγεί.

Ελληνες οινοποιοί

Αλλαγή στρατηγικής για τις ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν στην Κίνα αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για την επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών. Κάποιες που σχεδίαζαν να εισέλθουν στην αγορά της Κίνας θα αναθεωρήσουν, ενώ άλλες μπορεί να αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν μέσω της δημιουργίας αμπελώνα εντός της κινεζικής επικράτειας, όπως ήδη κάνει ο κ. Μ. Μπουτάρης. Σήμερα στην Κίνα εξάγουν προϊόντα τους περί τις 20 οινοποιητικές επιχειρήσεις. Το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού προς την Κίνα σε αξία ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ και το 2011 σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/06/2013)