Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίας-Γερμανίας, με αφορμή τη πρότασή τους για τη θέσπιση μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ολι Ρεν, εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία υπαγορεύει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και κατ’ αποκλειστικότητα προέδρου τoυ Eurogroup με υπερ-αρμοδιότητες για θέματα όχι μόνον οικονομικά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και κοινωνικά

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίας-Γερμανίας, με αφορμή τη πρότασή τους για τη θέσπιση μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ολι Ρεν, εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία υπαγορεύει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και κατ’ αποκλειστικότητα προέδρου τoυ Eurogroup με υπερ-αρμοδιότητες για θέματα όχι μόνον οικονομικά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και κοινωνικά. Κατά τον επίτροπο, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπονομεύσει την ενότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα δοθεί η εντύπωση του διαχωρισμού μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν το ευρώ και των υπολοίπων. «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό» σχολίασε ο κ. Ρεν, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ελσίνκι. Ο Ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε με διάθεση ενωτική και με ζωηρό ύφος έκανε έκκληση για την υιοθέτηση της κοινοτικής μεθόδου. Επίσης, επαναδιατύπωσε την κριτική του για το Παρίσι. «Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε κάποια σύγχυση» δήλωσε ο Ολι Ρεν. «Είναι παράξενο ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται την κεντρική διακυβέρνηση του Εurogroup, άρα και της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα αντιδρά στις συστάσεις, τις οποίος διατυπώνει για την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας η Κομισιόν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τιερί Ρεπαντέν, είχε αποκαλύψει ότι το Παρίσι επιδιώκει διεύρυνση της εντολής του Εurogroup, ούτως ώστε να μην είναι επιφορτισμένο μόνον με τα οικονομικά ζητήματα, αλλά να χειρίζεται και σοβαρά κοινωνικά θέματα, όπως η υγεία και η ανεργία. Επιπλέον, ο κ. Ρεπαντέν τόνισε την ανάγκη μόνιμης θέσης προέδρου του Eurogroup, ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική ενασχόληση με αυτό. Σήμερα ο νυν πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει παράλληλη ασχολία, όντας και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε πολιτικό συντονισμό

Στη συνέντευξή του στη Le Soir ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιερί Ρεπαντέν είχε αναφέρει ότι μέσα στα σχέδια της Γαλλίας ήταν να προτείνει και τη σύσταση ειδικής γραμματείας του Eurogroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπώντας να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ των Συνόδων των Αρχηγών Κρατών και του ίδιου του Eurogroup.

Ερωτηθείς εάν ο Ολι Ρεν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση στην κορυφή του Eurogroup, ο Γάλλος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε εμφατικά: «Δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, εφόσον είναι ήδη Επίτροπος και πολύ απασχολημένος. Η πρότασή μας απευθύνεται σε άλλον άνθρωπο, ο οποίος θα αφοσιωθεί απολύτως στο έργο του Eurogroup».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μηνός και σε συνάντησή τους στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διατύπωσαν την κοινή τους θέση για τη θέσπιση μόνιμου προέδρου του Eurogroup με πλήρεις αρμοδιότητες. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο να διεξάγονται περισσότεροι σύνοδοι του Eurogroup, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη προέδρου του Σώματος, ώστε να υπάρξει περισσότερη και καλύτερη οργάνωση στην άσκηση πολιτικής στο πεδίο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. «Χρειαζόμαστε περισσότερο πολιτικό συντονισμό, δεδομένο ότι δεν επαρκεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά και εν κατακλείδι η κ. Μέρκελ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08/06/2013)