Η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία της Γαλλίας μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση, καθώς δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις όποιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμπορίου κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία της Γαλλίας μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση, καθώς δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις όποιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμπορίου κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν κάνω λόγο για νίκη, γιατί δεν θέλω. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε μόνοι μας, στηρίζω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το μόνο που με λυπεί είναι πως έχω την εντύπωση ότι κάποιοι διαπραγματεύτηκαν απευθείας με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Νικόλ Μπρικ.

Το γαλλικό κράτος χρηματοδοτεί την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Δεκάδες Ευρωπαίοι παραγωγοί και ηθοποιοί υπέγραψαν ώστε να προστατευθεί η βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η Γαλλία μέχρι πρόσφατα αρνείτο σθεναρά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, κάτι που άλλαξε όταν ξεκαθαρίστηκε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Μπαράκ Ομπάμα για αυτό το θέμα θα ξεκινήσουν στη σύνοδο των G8, την ερχόμενη εβδομάδα.

(από gr.euronews.com, 15/06/2013)