Αντιμέτωπος με περαιτέρω «απομόνωση» είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής των G8, δεχόμενος ασφυκτικές πιέσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες να χαλαρώσει την στήριξή του στον Πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad. Μετά από την ψυχρή συνάντηση μεταξύ του ηγέτη του Κρεμλίνου και του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama αργά τη Δευτέρα, οι ηγέτες των G8 θα επιδιώξουν να βρουν λύση σε έναν πόλεμο που έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις σε όλη τη Μέση Ανατολή σε θρησκευτικά στρατόπεδα

Αντιμέτωπος με περαιτέρω «απομόνωση» είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής των G8, δεχόμενος ασφυκτικές πιέσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες να χαλαρώσει την στήριξή του στον Πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad.

Μετά από την ψυχρή συνάντηση μεταξύ του ηγέτη του Κρεμλίνου και του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama αργά τη Δευτέρα, οι ηγέτες των G8 θα επιδιώξουν να βρουν λύση σε έναν πόλεμο που έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις σε όλη τη Μέση Ανατολή σε θρησκευτικά στρατόπεδα.

Το κρίσιμο σημείο θα είναι και πάλι ο Putin, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα καταιγισμό επικρίσεων από τους δυτικούς ηγέτες για την υποστήριξή του προς τον Assad και την προσπάθεια του Προέδρου της Συρίας να καταστείλει μια εξέγερση δύο χρόνων στην οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 93.000 άνθρωποι.

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για να δούμε τι είδους δεσμεύσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ρώσοι σε ένα κορυφαίο παγκόσμιο φόρουμ» δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος πριν συναντηθούν οι ηγέτες για δείπνο σε ένα απομακρυσμένο, πολύ καλά φυλασσόμενο γήπεδο γκολφ έξω από το Enniskillen.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι τώρα φαίνεται πιο πιθανό ένα κοινό ανακοινωθέν με τη Ρωσία για τη Συρία. Ωστόσο, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι θα ήταν πρόθυμη να υπογράψει η Ρωσία.

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κοινή δήλωση των G7 χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας στο τέλος της διήμερης συνόδου.

Οι διαφορές στο ζήτημα της Συρίας κυριάρχησαν στη σύνοδο των ηγετών στη Βόρεια Ιρλανδία, μια περιοχή που βίωσε δεκαετίες βίας και σήμερα η Βρετανία θέλει να παρουσιάσει ως πρότυπο επίλυσης συγκρούσεων.

Μετά από 2 ώρες συζητήσεων αργά τη Δευτέρα, Putin και Obama συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο Putin όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της Συρίας μιλώντας σε δημοσιογράφους κοιτούσε το πάτωμα, ενώ ο Obama μετά δυσκολίας κοιτούσε τον Ρώσο ηγέτη.

Ενοχλημένες από τις πρόσφατες νίκες των δυνάμεων του Assad καθώς και με την στήριξη των ανταρτών της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς τους εξεγερμένους.

Ο Putin είπε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Συρίας, συμφώνησαν ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία καλώντας όλες τις πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  

 «Αναφορικά με τη Συρία, έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για το πρόβλημα, ωστόσο έχουμε κοινό συμφέρον να αποκλιμακωθεί η βία, να διασφαλίσουμε ότι τα χημικά όπλα ούτε θα χρησιμοποιηθούν αλλά ούτε και θα διαδοθούν», είπε ο Obama.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, David Cameron, που προεδρεύει της συνόδου, θα επιδιώξει σήμερα να στρέψει την συζήτηση στη φορολογία και στο πώς τα 8 ισχυρότερα κράτη παγκοσμίως θα καταφέρουν να κλείσουν τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής.

Ο Cameron είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις ότι οι Google και Starbucks έχουν μειώσει αισθητά τις πληρωμές του φόρου επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας νομικές τρύπες.

 (από www.euractiv.gr, 19/06/2013)