Eurelectric Προς Ηλεκτρικές Βιομηχανίες: Πουλήστε Περουσιακά Στοιχεία για να Μειώσετε τις Ζημίες σας !

Eurelectric Προς Ηλεκτρικές Βιομηχανίες: Πουλήστε Περουσιακά Στοιχεία για να Μειώσετε τις Ζημίες σας !
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 19 Ιουνίου 2013 - 05:41
Την ανάγκη οι ηλεκτρικές βιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, έστω κι αν αυτό τους στοιχίσει σε μελλοντικά κέρδη, επισημαίνει η Eurelectric. Σε μελέτη της για την οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει η ηλεκτρική βιομηχανία των 27 και τις προοπτικές της, υπό καθεστώς πανευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης, η Eurelectric θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι κατάλληλος χρόνος για νέες επενδύσεις

Την ανάγκη οι ηλεκτρικές βιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, έστω κι αν αυτό τους στοιχίσει σε μελλοντικά κέρδη, επισημαίνει η Eurelectric. Σε μελέτη της για την οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει η ηλεκτρική βιομηχανία των 27 και τις προοπτικές της, υπό καθεστώς πανευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης, η Eurelectric θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι κατάλληλος χρόνος για νέες επενδύσεις. Αντίθετα, οι εταιρίες θα πρέπει, όπως υπογραμμίζει, να φροντίσουν για την βελτίωση της εικόνας των ισολογισμών τους μέσω δύο οδών: αφενός την έκδοση εταιρικών ομολόγων, σε πείσμα της πιστωτικής στενότητας που καταγράφεται και αφετέρου την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η οποία μπορεί να περιορίσει μελλοντικά κέρδη τους, ωστόσο, θα συμβάλει στη μείωση των ζημιών τους.

Το 2012 ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά για την ηλεκτρική βιομηχανία της Ευρώπης, που λειτούργησε αθροιστικά στην πίεση των προηγούμενων ετών. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπό καθοδική πορεία, περιορισμένα περιθώρια κέρδους και μια διαρκώς αυξανόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, που έβγαζε εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες ή περιόριζε τη λειτουργία τους. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι ταμειακές ροές των ηλεκτρικών βιομηχανιών, ενώ καθίστανται όλο και λιγότερο προβλέψιμες, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της αβεβαιότητας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επισημαίνει η Eurelectric, ορισμένα κράτη-μέλη, στην προσπάθεια τους να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα τους, αύξησαν τη φορολογική πίεση στις ενεργειακές εταιρίες.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και παρά τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, προβάλλεται η ανάγκη για νέες επενδύσεις, λόγω της γήρανσης σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, της χρήσης ορυκτών πρώτων υλών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, υπό τη σκιά της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και των στόχων της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ. Οι επενδύσεις αυτές υπαγορεύονται από το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ηλεκτρικό

σύστημα χωρίς άνθρακα. Ωστόσο, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν φαίνονται διατεθειμένα αναλάβουν το ρίσκο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, εξαιτίας της περιρρέουσας ρευστότητας και της αλλαγής στους ρυθμιστικούς κανόνες δανειοδοτήσεων. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ανέλαβε πρωτοβουλίες να περιορίσει τον κατακερματισμό της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αποκλίσεις σε όλη την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά κόστη που επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν, από την πλευρά των ηλεκτρικών βιομηχανιών μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον; Το πρώτο που υπαγορεύει η Eurelectric είναι να αγνοήσουν την πιστωτική στενότητα και να προχωρήσουν σε έκδοση εταιρικών ομολόγων. Να ξεχάσουν, επίσης, σε αυτή τη φάση, νέα επενδυτικά σχέδια και τέλος να φροντίσουν να έχουν ευχαριστημένους τους επενδυτές με την «ανακαίνιση» των ισολογισμών τους. Και σε αυτό θα βοηθούσε, όπως υποστηρίζει, η πώληση περιουσιακών στοιχείων τους.

Η μείωση των ζημιών των εταιριών δεν είναι συμβατή με νέους επενδυτικούς στόχους, καταλήγει η Eurelectric.

Ανάμεσα στις εταιρίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Eurelectric είναι και η ΔΕΗ.

Μπροστά οι ΑΠΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurelectric, πρωταθλητής για το 2012 αναδεικνύονται οι ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στην Ευρώπη των 27 αυξήθηκε πέρυσι και το μερίδιο τους από 28% που ήταν το 2011 έφθασε στο 34% της συνολικής ισχύος. Χαμένοι εμφανίζονται όλες οι άλλες πηγές ενέργειας. Η υδροηλεκτρική παραγωγή από 8% έπεσε στο 6%, η πυρηνική ενέργεια από 14% στο 12% και η θερμική παραγωγή από 50% στο 48%.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς το 2012 ήταν, από πυρηνικά 126.119 MW, από θερμικές μονάδες 491.444 MW, από ΑΠΕ 346.573 MW και από υδροηλεκτρικά 63.192 MW.

Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2012 ανήλθε, από πυρηνικά σε 862 TWh (το 24% του συνόλου από 25% το 2011), από θερμικές μονάδες σε 1.692 TWh (το 48% από 50% του 2011), από ΑΠΕ σε 887 TWh (το 25% από 23% το 2011) και από υδροηλεκτρικά σε 104 TWh (το 3% από 2% το 2011).

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, η μελέτη δίνει το 2012 συνολική εγκατεστημένη ισχύ 18.799 MW, με καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 56,9 TWh και τη συνολική ζήτηση στις 58,4 TWh.