Βρετανία: Διπλασιάζει τις Εκτιμήσεις για τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου Αργιλικών Σχιστών στο Υπέδαφός της

Βρετανία: Διπλασιάζει τις Εκτιμήσεις για τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου Αργιλικών Σχιστών στο Υπέδαφός της
energia.gr
Παρ, 28 Ιουνίου 2013 - 10:09
Ανεβάζει στο διπλάσιο, σε σχέση με το παρελθόν, τις εκτιμήσεις της για τα αποθέματα αερίου αργιλικών σχιστών (gas shale), στην βόρεια Αγγλία, έκθεση του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με το Reuters, το Ινστιτούτο δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, έκθεση που υπολογίζει ότι τα πετρώματα σχιστής αργίλου στην περιοχή Bowland περιέχουν 1.300 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου

Ανεβάζει στο διπλάσιο, σε σχέση με το παρελθόν, τις εκτιμήσεις της για τα αποθέματα αερίου αργιλικών σχιστών (gas shale), στην βόρεια Αγγλία, έκθεση του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με το Reuters, το Ινστιτούτο δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, έκθεση που υπολογίζει ότι τα πετρώματα σχιστής αργίλου στην περιοχή Bowland περιέχουν 1.300 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, «τα σημερινά νέα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο επιβεβαιώνουν 1.300 τρισ. κυβικά πόδια, τα διπλάσια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας».

Σημειώνεται ότι η σχιστή άργιλος αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ιζηματογενή πετρώματα και αποτελεί δεξαμενή φυσικού αερίου, ενώ πρόσφατα αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης, με την οποία απελευθερώνεται το αέριο.

Η Μ. Βρετανία, ο μεγαλύτερης καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ελπίζει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην ενεργειακή ανεξαρτησία, μέσω της εκμετάλλευσης αερίου αργιλικών σχιστών.

Ο έλεγχος της ποιότητας των πετρωμάτων αυτών στην περιοχή Bowland, θα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της νέας πηγής ενέργεια στη χώρα, καθώς το κόστος εξαρτάται από το είδος των πετρωμάτων και την αντίδραση τους στην υδραυλική ρωγμάτωση.