Ένα νέο κανονισμό που προβλέπει τη διάθεση €30 δις για την ενίσχυση των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, συμφώνησαν το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή στο πλαίσιο της χρηματικής διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Ο Ιρλανδός υπουργός Leo Varadkar ανακοίνωσε χθες (27 Ιουνίου) ότι τα τρία μέρη - το Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή - κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε ένα συμβιβαστικό κείμενο για τον εν λόγω μηχανισμό

Ένα νέο κανονισμό που προβλέπει τη διάθεση €30 δις για την ενίσχυση των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, συμφώνησαν το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή στο πλαίσιο της χρηματικής διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Ο Ιρλανδός υπουργός Leo Varadkar ανακοίνωσε χθες (27 Ιουνίου) ότι τα τρία μέρη - το Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή - κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε ένα συμβιβαστικό κείμενο για τον εν λόγω μηχανισμό.

Η CEF είναι το μεγαλύτερο θύμα της λιτότητας που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Οι πόροι του μηχανισμού μειώθηκαν από €50 δις τα οποία προέβλεπε η αρχική πρόταση της Επιτροπής σε €41.2 δις σε μια δεύτερη έκδοση που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. Στη συνέχεια μειώθηκαν για ακόμη μια φορά στα € 29.3 δις σύμφωνα με την τελευταία πρόταση η οποία υιοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Φεβρουάριο.

 «Η CEF αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για τις στοχευμένες επενδύσεις στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Τα €30 δις της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αύξηση πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων» είπε ο Varadkar .

 «Η συνδεσιμότητα είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ καθώς και την οικονομική ανάκαμψη. Η CEF θα προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για τα επόμενα επτά έτη προκειμένου να δημιουργηθούν βασικές υποδομές στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες για όλα τα Κράτη Μέλη, και ιδίως σε αυτά που είναι απομονωμένα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα».

Ο Ιρλανδός υπουργός επικοινωνιών Pat Rabbitte επικρότησε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η CEF θα παρέχει οικονομική στήριξη για εκείνα τα έργα που εντάσσονται στις τομεακές κατευθύνσεις (Μεταφορές, Ενέργεια και Τηλεπικοινωνίες) που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν πλήρως από την αγορά.

Η συμφωνία για τη CEF επετεύχθη, ίσως συμπτωματικά, την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα με τη συμφωνία των τριών Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την περίοδο 2014-2020.

Η συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί τώρα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων  για την τελική έγκριση.

(από euractiv.gr, 28/06/2013)