Το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τις νέες εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας αναμόρφωσης της ενεργειακής αγοράς, η οποία θα ισχύσει από του χρόνου.

Το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τις νέες εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας αναμόρφωσης της ενεργειακής αγοράς, η οποία θα ισχύσει από του χρόνου.

Με βάση την αλλαγή αυτή, το ισχύος σύστημα «ανανεώσιμων υποχρεώσεων» ( RO) θα αντικατασταθεί με τα συμβόλαια CFD, τα οποία έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τους παραγωγούς από τις διακυμάνσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού. Παράλληλα, απώτερος σκοπός του υπουργείου είναι να καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό κατά 30% μέσω των ΑΠΕ ως το 2020.

Με βάση τα παραπάνω, θα ισχύσουν οι εξής τιμές για την περίοδο 2014-17 στις ΑΠΕ της Βρετανίας: Τα αιολικά πάρκα θα λαμβάνουν 100 λίρες ανά μεγαβατώρα, τα υπεράκτια αιολικά 155 λίρες, η κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια 305 λίρες, η βιομάζα 105 λίρες και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά 125 λίρες. Οι αντίστοιχες τιμές για την περίοδο 2017-19 θα είναι 95 λίρες για τα αιολικά, 135 λίρες για τα υπεράκτια αιολικά και 105 λίρες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές θα οριστικοποιηθούν τον Δεκέμβριο μετά από σχετική διαβούλευση, ενώ η χρηματοδότηση για το όλο σύστημα θα κυμανθεί σε 4,3 δις. λίρες το 2015-16 και σε 7,6 δις. λίρες το 2020-21.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τον σύνδεσμο Renewable UK, καθώς δεν προβλέπεται αναχρηματοδότηση των έργων. «Η επιβεβαίωση αυτών των τιμών είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα προόδου για το πώς θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα η αγορά. Τα επίπεδα των τιμών είναι οριακά, αλλά εφικτά, αν αναλογιστούμε τον περιορισμένο χρόνο που οι ΑΠΕ θα στηρίζονται με βάση το νέο σύστημα. Παρόλα αυτά, χρειάζονται να αποσαφηνιστούν περισσότερες λεπτομέρειες. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό παραμένει η επενδυτική εμπιστοσύνη και αυτό θα χρειαστεί χρόνο», παρατήρησε η διευθύνουσα του συνδέσμου, Μαρία Μακάφερι.