Βοσνία: Η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία Αποφασίζει τη Διασύνδεση Φ. Αερίου με την Κροατία

Βοσνία: Η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία Αποφασίζει τη Διασύνδεση Φ. Αερίου με την Κροατία
energia.gr
Τρι, 2 Ιουλίου 2013 - 11:29
Η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας) ξεκίνησε διαδικασία υιοθέτησης μιας τελικής λύσης για τη διασύνδεση ενός αγωγού φυσικού αερίου που ''διατρέχει'' το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με έναν αγωγό στην Κροατία, κοντά στο Σλάβονσκι Μπροντ
Η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας) ξεκίνησε διαδικασία υιοθέτησης μιας τελικής λύσης για τη διασύνδεση ενός αγωγού φυσικού αερίου που ''διατρέχει'' το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με έναν αγωγό στην Κροατία, κοντά στο Σλάβονσκι Μπροντ.

Η απόφαση προωθήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "Hina".

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει οικονομικά το έργο, το οποίο η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει ως στρατηγικής σημασίας για τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η υλοποίηση του έργου διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Σαράγεβο-Ζένιτσα) με αντίστοιχο στην Κροατία (Σλάβονσκι Μπροντ) θα διασφαλίσει την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που, προς το παρόν, προμηθεύεται καύσιμα μόνο από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το έργο θα συμβάλλει στην ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς, σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο.

Ο νέος αγωγός μεταξύ της Ζένιτσα και του Σλάβονσκι Μπροντ θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Βοσνίας μ' αυτό της Κροατίας και στη συνέχεια με το αντίστοιχο της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας διευκρίνισε ότι το έργο αυτό δεν συγκρούεται με τα σχέδια για την ανάπτυξη των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

“Παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στη Βοσνία είναι απόλυτα εξαρτημένο από τη Ρωσία, οι αρχές στη Σερβική Δημοκρατία (η μία εκ των δύο οντοτήτων) αποφάσισαν, πέρυσι, να συνδεθεί η οντότητα στον αγωγό South Stream, όπου το φυσικό αέριο προμηθεύεται, επίσης, από τη Ρωσία μέσω της Σερβίας” επισημαίνεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων “Hina”.

Οι αρχές της Βοσνίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), μέσω του οποίου, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα φθάνει στην Ευρώπη. 'Ενα από τα τμήματα του αγωγού θα ''περάσει'' από το Μαυροβούνιο στο Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ στην Κροατία, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.