Τους Λόγους που Οδήγησαν στην Εγκατάλειψη του Desertec Αποκαλύπτει Ένας εκ των Ιδρυτών της Κοινοπραξίας

Τους Λόγους που Οδήγησαν στην Εγκατάλειψη του Desertec Αποκαλύπτει Ένας εκ των Ιδρυτών της Κοινοπραξίας
energia.gr
Τρι, 2 Ιουλίου 2013 - 15:09
Τα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της κοινοπραξίας του Desertec αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα που έκανε το φιλόδοξο πρότζεκτ παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ από χώρες της Σαχάρας προς την Ευρώπη να καταρρεύσει. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο διεθνές περιοδικό του κλάδου των φωτοβολταϊκών «pv magazine» ένας εκ των συνιδρυτών του κονσόρτσιουμ, ο Δρ. Τιέμο Γκροπ (Thiemo Gropp)

Τα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της κοινοπραξίας του Desertec αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα που έκανε το φιλόδοξο πρότζεκτ παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ από χώρες της Σαχάρας προς την Ευρώπη να καταρρεύσει. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο διεθνές περιοδικό του κλάδου των φωτοβολταϊκών «pv magazine» ένας εκ των συνιδρυτών του κονσόρτσιουμ, ο Δρ. Τιέμο Γκροπ (Thiemo Gropp).

Ειδικότερα, ο Γκροπ τονίζει πως η κοινοπραξία της Desertec έμαθε από ένα ειδησεογραφικό site ότι η Dii, κονσόρτσιουμ που σύστησε η Desertec με άλλες εταιρείες για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, ανακοίνωσε πως, πιθανότατα, το σχέδιο εξαγωγής της ενέργειας προς την Ευρώπη δεν θα υλοποιείτο τελικά.

«Δόθηκε η εντύπωση πως το Desertec θα εγκατέλειπε το σχέδιο εξαγωγής ενέργειας προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Δρ. Γκροπ στο διεθνές περιοδικό, προσθέτοντας ότι εσωτερικές διαφωνίες στην Dii έγιναν δημοσίως γνωστές, βλάπτοντας τη φήμη της κοινοπραξίας.

«Ανοίγαμε την εφημερίδα και διαβάζαμε για καυγά ανάμεσα στους διευθύνοντες συμβούλους των οργανισμών που υποτίθεται ότι εργάζονταν υπό την αιγίδα του Desertec», λέει ο Δρ. Γκροπ. «Αν αυτό συμβαίνει υπό την σκέπη του Desertec, τότε έχουμε πρόβλημα. Έπρεπε να σταθούμε και να πούμε: “Σταματήστε, αν πρόκειται να έχουμε διαφωνία σε τόσο αντιεπαγγελματικό τρόπο”».

Ο Δρ. Γκροπ, ωστόσο, επιμένει ότι το Ίδρυμα Desertec θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνογνωσία και να ενθαρρύνει τους πολιτικούς και την κοινωνία να αγκαλιάσουν τη διάδοση των ΑΠΕ.

«Η εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη αποτελεί μία επιλογή, όχι μόνο για την προσέλκυση χρηματοδότησης, αλλά και για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο Δρ. Γκροπ.

«Έχουμε πολλούς άλλους εταίρους», τονίζει, «η Dii ήταν σημαν τικό κομμάτι της δουλειάς μας, αλλά αντιστοιχούσε μόνο στο 20% αυτής. Το πρότζεκτ του Desertec, φυσικά, δεν θα σταματήσει- προχωράμε 25 χρόνια τώρα και υπό το όνομα αυτό 10 χρόνια. Έχουμε στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο, όπως και με πολλούς άλλους οργανισμούς στον κόσμο».

Σε ερώτηση του pv magazine για το αν η απώλεια τόσο φημισμένων εταίρων όπως η Deutsche Bank, η RWE και η E.ON, θα προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο ίδρυμα Desertec, ο Δρ. Γκροπ απαντά: «Είναι μεγάλα ονόματα αλλά έχουν παραγάγει μικρά αποτελέσματα».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το πρότζεκτ TuNur CSP στην Τυνησία – με προγραμματισμένη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ισχύος 2 GW από τη Σαχάρα με σκοπό να πωληθεί το 2016 στην Ευρώπη μέσω γραμμής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης προς τη Ρώμη – καθυστέρησε λόγω της πολιτικής αναταραχής στην βορειοαφρικανική χώρα. Επίσης, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει η απαιτούμενη νομοθεσία για πώληση ενέργειας προς την Ευρώπη.

Παρ΄όλ΄αυτά, ο Δρ. Γκροπ τονίζει ότι η εταιρεία Desertec Power, που το Ίδρυμα Desertec βοήθησε να ιδρυθεί στη Σαουδική Αραβία, θα δώσει ώθηση στα φιλόδοξα σχέδια του βασιλείου για ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην κατάρτιση των σχεδίων της κυβέρνησης του Μαρόκο για την υλοποίηση ενός πρότζεκτ συγκεντρωτικών ηλιοθερμικών (CSP). «Ίσως η κυβέρνηση του Μαρόκου να μην βάλει στο πρότζεκτ την ταμπέλα του Desertec, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα», ισχυρίζεται ο Δρ. Γκροπ.

Ωστόσο, ήταν λιγότερο σίγουρος για τα μελλοντικά σχέδια της κοινοπραξίας Dii: «Δεν έχω ιδέα για το αν θα συνεχίσουν τα σχέδιά τους στις ΑΠΕ, αλλά αν το κάνουν θα τους χειροκροτήσω», καταλήγει ο Δρ. Γκροπ.