Εκδήλωση της ΕΔΕΚ Χθες στην Πάφο για τις Εξελίξεις και Προοπτικές του Φυσικού Αερίου της Κύπρου

Εκδήλωση της ΕΔΕΚ Χθες στην Πάφο για τις Εξελίξεις και Προοπτικές του Φυσικού Αερίου της Κύπρου
energia.gr
Τρι, 2 Ιουλίου 2013 - 15:52
Στις εξελίξεις και προοπτικές για το φυσικό αέριο της Κύπρου ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το κόμμα της ΕΔΕΚ στην Πάφο, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και αξιωματούχων του κυπριακού ενεργειακού χώρου

Στις εξελίξεις και προοπτικές για το φυσικό αέριο της Κύπρου ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το κόμμα της ΕΔΕΚ στην Πάφο, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και αξιωματούχων του κυπριακού ενεργειακού χώρου.

 

 

Αναφερόμενη στην «ιστορία επιτυχίας», όπως τη χαρακτήρισε, της Νορβηγίας στο θέμα του φυσικού αερίου, ξεκίνησε την ομιλία της η Ελένη Βασιλειάδου, πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΦΑ στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στην Πάφο η Θεματική Ενέργειας του ΚΣ ΕΔΕΚ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Η Ελένη Βασιλειάδου ανέφερε ότι το 1962 ένας αντιπρόσωπος της Phillips Petroleum πήγε στο Υπουργείο Βιομηχανίας στη Νορβηγία στο Όσλο και είπε ότι ενδιαφέρεται για άδεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Νορβηγικό μέρος της Βορείου Θαλάσσης. Ένας Νορβηγός βιολόγος είπε μέσα στην αισιοδοξία του ότι θα «πιει όλο το πετρέλαιο που θα μπορούσαν να βρουν».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΦΑ, το 1969 έγιναν οι πρώτες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στο νορβηγικό μέρος της Βορείου Θαλάσσσης και το 1979 ανακαλύφτηκε το γιγάντιο κοίτασμα, το οποίο έχει πάνω από 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

 

Αναφερόμενη στους κύριους παράγοντες επιτυχίας για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων η κ. Βασιλειάδου είπε πως αυτοί είναι «να έχουμε αποδεδειγμένα και οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα, να έχουμε τεχνολογίες οι οποίες να είναι στιβαρές, να έχουμε πρόσβαση σε αγορές με ένα τρόπο με τον οποίο να είμαστε ανταγωνιστικοί, να υπάρχει σταθερότητα σε διάφορους τομείς στο πολιτικό χώρο, οικονομική σταθερότητα , επενδυτική σταθερότητα, ρυθμιστική σταθερότητα και νομική».

Επεσήμανε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν έμπειροι και οικονομικά εύρωστοι συνεργάτες για να υλοποιηθεί το έργο σε όλα μάλιστα τα στάδια εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, ώστε να έχουμε έργα -όπως είπε- που να μπορούν να αντέξουν όλα τα κριτήρια και να είναι ικανά για χρηματοδότηση.

«Για την Κύπρο, βλέποντας αυτά τα κριτήρια, τις παραμέτρους που πρέπει να πληρούμε για να επιτύχουμε, μπορούμε να δούμε δύο πράγματα. Ότι δηλαδή έχουμε δύναμη, αλλά και αδυναμίες, όπως στην εμπειρογνωμοσύνη, σε δομές, στη διαχείριση, στη διακυβέρνηση και στα γεωπολιτικά». Η Ελ. Βασιλειάδου τάχθηκε στη συνέχεια υπέρ των ολοκληρωμένων σχεδιασμών και στη διαχείριση των αβεβαιοτήτων.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, στο πλαίσιο της εισήγησής του προχώρησε σε ανασκόπηση της πορείας και στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η περιγραφή του άρχισε με το τι γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Λίβανο. Αναφορά έκανε στα αποθέματα του φυσικού αερίου, στην εξερεύνηση στην ΑΟΖ (επιλογές εξαγωγών, ανάγκες της ΕΕ, τη θέση της Κύπρου και το μέλλον της). Είπε ότι η κατάληξη του φυσικού αερίου στις αγορές είναι «κλειδί», αλλά, πρόσθεσε, υπάρχουν νομικές δυσκολίες και προβλήματα μεταξύ των χωρών και άλλα που δυσκολεύουν τις επιλογές.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην πολιτική πτυχή των ενεργειακών αποθεμάτων λέγοντας ότι στόχος είναι να καταλήξουμε σε κάποια πορίσματα σχετικά με το πού βρίσκεται και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το θέμα του φυσικού αερίου. Αποτελεί, σημείωσε, την προεξάρχουσα διέξοδο για να βγει ο τόπος από την οικονομική κρίση.