Ανησυχία για το κόστος της ενέργειας εκφράζει η βιομηχανία, καθώς σήμερα επανέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο προς ψήφιση η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν για την απόσυρση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το backloading, με στόχο την ενίσχυση των τιμών των ρύπων, που έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπροσφοράς και της ύφεσης

Ανησυχία για το κόστος της ενέργειας εκφράζει η βιομηχανία, καθώς σήμερα επανέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο προς ψήφιση η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν για την απόσυρση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το backloading, με στόχο την ενίσχυση των τιμών των ρύπων, που έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπροσφοράς και της ύφεσης.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτρο παραμένει αρνητική, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία τον Απρίλιο όταν καταψηφίστηκε η πρόταση της Επιτροπής, καθώς το κόστος της ΔΕΗ και κατά συνέπεια τα τιμολόγιά της μπορεί θα επιβαρυνθούν αν αυξηθούν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει δικαιώματα για το σύνολο του CO2 που εκπέμπει. Η νέα πρόταση προβλέπει την απόσυρση 900 εκατ. δικαιωμάτων το 2014 και την επαναφορά τους στην αγορά το 2015, έναντι επαναφοράς το 2019 της αρχικής πρόταση.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός εκτιμά, πάντως, ότι ακόμα και αν υπερψηφιστεί το μέτρο, η αύξηση στις τιμές των ρύπων δεν θα είναι σημαντική. Ωστόσο, αναλυτές στο πρακτορείο Reuters δήλωσαν ότι η υπερψήφιση της πρότασης μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής κατά 2 ευρώ, σε περίπου 6,50 ευρώ τον τόνο.

Η μάχη στη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει αμφίρrοπη, καθώς μπορεί ορισμένες χώρες να εμμένουν στην άρνησή τους, όμως οι υπουργοί Περιβάλλοντος 12 χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, κάλεσαν τους ευρωβουλευτές τους να ψηφίσουν υπέρ του μέτρου. Οι υπουργοί Βιομηχανίας, όμως, αντιδρούν.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 03/07/2013)