Επένδυση που θα της δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειάς της, πιθανότατα και προς την κατεύθυνση για φθηνότερες τιμές στο φυσικό αέριο, δρομολογεί σταδιακά η ΔΕΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, όπου θα κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με την επωνυμία Aegean LNG

Επένδυση που θα της δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειάς της, πιθανότατα και προς την κατεύθυνση για φθηνότερες τιμές στο φυσικό αέριο, δρομολογεί σταδιακά η ΔΕΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, όπου θα κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με την επωνυμία Aegean LNG.

Παλαιότερα είχε εκτιμηθεί πως μία σχετική πλωτή μονάδα αεριοποίησης στα ανοιχτά της Καβάλας, με δυναμικότητα περίπου 175.000 κ.μ. LNG, απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέκυψαν ύστερα από χθεσινή κλειστή συνάντηση του προέδρου της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνη, με εκπροσώπους φορέων της Καβάλας, η εταιρεία σκοπεύει σε δύο χρόνια από τώρα να έχει ολοκληρώσει το σχετικό project.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστεί ένα πλωτό αγκυροβόλιο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να δένει πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ακόμη, στην υποδομή θα υφίσταται εγκατάσταση αεριοποίησης του LNG, το οποίο στη συνέχεια με σχετικό αγωγό θα μεταφέρεται στη στεριά και θα «κουμπώνει» επάνω στον παρακείμενο κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, ο οποίος ούτως ή αλλιώς περνά από την περιοχή.

Το ακριβές σημείο της επένδυσης τοποθετείται γεωγραφικά μεταξύ του χωριού της Νέας Καρβάλης και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ELFE (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων). Ακόμη, μάλλον, το σχετικό σχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, αλλά μόνο υποδοχής του LNG, αεριοποίησης και διοχέτευσής του μέσα από τις κατάλληλες διατάξεις στο δίκτυο.

Συνεργασία
Για το κομμάτι της αποθήκευσης, η ΔΕΠΑ φέρεται διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Energean Oil & Gas, προκειμένου να αξιοποιηθεί το σχεδόν εξαντλημένο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Το τελευταίο μέσα από μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ, την οποία έχει παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν η Energean Oil & Gas, μπορεί να μετατραπεί στη μεγαλύτερη φυσική αποθήκη αερίου στη χώρα, με δυναμικότητα πολλαπλάσια σε σχέση με τη Ρεβυθούσα και στρατηγικό χαρακτήρα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Τέλος, όσον αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη, η ηγεσία της ΔΕΠΑ μάλλον πρότεινε χθες στους φορείς την κατασκευή από την ίδια ενός αστικού δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης στην Καβάλα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 03/07/2013)