Σήμερα στις 9.00 ξεκινά η κρίσιμη για την οικονομία της Κύπρου διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΦΑ και ITERA για να καταλήξουν σε τελική τιμή σε σχέση με το προσφερόμενο φυσικό αέριο για την «ενδιάμεση λύση», δηλαδή για περίοδο 45 μηνών από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019

Σήμερα στις 9.00 ξεκινά η κρίσιμη για την οικονομία της Κύπρου διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΦΑ και ITERA για να καταλήξουν σε τελική τιμή σε σχέση με το προσφερόμενο φυσικό αέριο για την «ενδιάμεση λύση», δηλαδή για περίοδο 45 μηνών από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αμέσως μετά θα πρέπει να αξιολογηθεί αν η προσφερόμενη τελική τιμή είναι συμφέρουσα σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού ή όχι. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η τελική τιμή πριν τη σημερινή διαπραγμάτευση που προτάθηκε από τη ρωσική ITERA και ήταν η χαμηλότερη, ήταν ελαφρά πιο χαμηλή από τα €16 ανά MMBTU, τιμή που θεωρείται ότι αφήνει περιθώρια για μείωση της τιμής ηλεκτρισμού.

Ωστόσο η τιμή αυτή επιβαρύνεται από σειρά «παραδοχών» που έχουν τεθεί από πλευράς ΑΗΚ και Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, όπως το ότι ενώ οι Μονάδες 4 και 5 στο Βασιλικό θα παράγουν ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο θα πρέπει να λειτουργούν με υγρό καύσιμο που θα επιβαρύνει την τιμή φυσικού αερίου δύο μονάδες στη Δεκέλεια.

Επίσης δεν υπολογίζεται το σημερινό κόστος παραγωγής της ΑΗΚ, αλλά εκείνο που υπολογίζεται ότι θα είναι μετά την επέκταση συστημάτων φωτοβολταϊκών, αυτοπαραγωγής βιομηχανικών μονάδων κ.τ.λ. Ακόμα, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι με την επιδιόρθωση των μονάδων 1 και 3 και την επαναλειτουργία τους, όπως και της 2 που αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον Αύγουστο, το κόστος παραγωγής θα είναι ελαφρά πιο χαμηλό αφού οι μονάδες αυτές καίνε μαζούτ, που είναι πιο φθηνό -για το οποίο όμως υπάρχουν επιβαρύνσεις λόγω ρύπων- σε σχέση με το ντίζελ που καίνε τώρα οι σύγχρονες 4 και 5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό επιβαρύνει την προτεινόμενη τιμή φυσικού αερίου κατά 25%-30%, γεγονός που σημαίνει ότι η «ενδιάμεση λύση» δεν βελτιώνει αισθητά την τελική τιμή ηλεκτρισμού. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου, 03/07/2013)