Ο Νορβηγός Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της επιτυχίας της επιλογής του συγκεκριμένου πρότζεκτ από την κοινοπραξία του πεδίου Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία με προορισμό την Ιταλία, θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο προς την Δ. Ευρώπη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής του Νοτίου Διαδρόμου και, όπως είναι ευνόητο, η επιλογή του, αναβαθμίζει γεωπολιτικά την χώρα μας

Ο Νορβηγός Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της επιτυχίας της επιλογής του συγκεκριμένου πρότζεκτ από την κοινοπραξία του πεδίου Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία με προορισμό την Ιταλία, θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο προς την Δ. Ευρώπη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής του Νοτίου Διαδρόμου και, όπως είναι ευνόητο, η επιλογή του, αναβαθμίζει γεωπολιτικά την χώρα μας.

O Kjetil Tungland διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος για το έργο Trans Adriatic Pipeline, που αποτελεί κοινό σχέδιο των εταιρειών Axpo, Statoil και E.ON Ruhrgas τον Απρίλιο του 2010. Η βάση του είναι το Baar της Ελβετία, που αποτελεί και έδρα της εταιρείας.

Ο κ. Tungland αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας το 1985. Εντάχθηκε στη Statoil το 1986, ως αναλυτής μακροοικονομικής. Το 1990, εντάχθηκε στο τμήμα φυσικού αερίου των επιχειρήσεων της Statoil και έγινε διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της αγοράς το 1993. Από το 1999 έως το 2003, ο κ. Tungland κατείχε τη θέση του senior vice president υπεύθυνου για συμβάσεις φυσικού αερίου, εμπορία και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων φυσικού αερίου της Statoil στη Νότια και Δυτική Ευρώπη. Το 2003, ο κ. Tungland βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ως task force manager αρμόδιος για την προετοιμασία της εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία σε συνεργασία με την Koç Holding και αργότερα έγινε διευθυντής χώρας Statoil για την Τουρκία. Από το 2005 έως το 2007, ο κ. Tungland ήταν διευθυντής χώρας της Statoil για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο Ιράκ, ενώ διέμενε και εργαζόταν στο Αμμάν της Ιορδανίας. Τότε μετετέθη στη Σιγκαπούρη ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της StatoilHydro στον χώρο του φυσικού αερίου για την περιοχή της Ασίας, για δύο χρόνια.