Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ψήφισε τελικά την Πέμπτη υπέρ της αναθεωρημένης πρότασης της Κομισιόν για το backloading στα δικαιώματα εκπομπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πλέον όλα είναι ρόδινα για το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS).

Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ψήφισε τελικά την Πέμπτη υπέρ της αναθεωρημένης πρότασης της Κομισιόν για το backloading στα δικαιώματα εκπομπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πλέον όλα είναι ρόδινα για το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων ( ETS).

Το άμεσο αποτέλεσμα της ψήφισης του μέτρου ήταν μια άνοδος 10% στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από τα επίπεδα που προέβλεπε αρχικά η Επιτροπή, όταν εκπονούσε το όλο πρόγραμμα.

Πλέον, η όλη πρόταση θα πρέπει να περάσει και από το Συμβούλιο των κρατών-μελών προτού ισχύσει και εκεί ίσως δημιουργηθεί κάποιο θέμα διότι η Γερμανία είναι πιθανό να αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. |Επίσης, η πρόταση πρέπει να περάσει και από αρκετές γραφειοκρατικές επιτροπές της Ε.Ε. που επίσης θα καθυστερήσουν την υιοθέτησή της. 

Κατά συνέπεια, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του 2013 θα έχει φύγει και το backloading θα ισχύσει από το 2014, προς όφελος των ρυπογόνων βιομηχανιών της Ευρώπης, οι οποίες θα κερδίσουν μερικούς ακόμα μήνες φτηνών δικαιωμάτων εκπομπών.

Μια από αυτές είναι και η δικιά μας ΔΕΗ, η οποία είχε προγραμματίσει αρχικά την φετινή της πορεία με βάση μια τιμή δικαιωμάτων στα 7-8 ευρώ ανά τόνο και τελικά καλείται να πληρώσει μόλις 3-4 ευρώ για όλο το 2013.