«Χρέη Πολλών Δις» Άφησε ο Μπορίσωφ, Λέει ο Μεταβατικός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας – 4,5 Δις τα Χρέη Οκτώ Ενεργειακών Εταιρειών

«Χρέη Πολλών Δις» Άφησε ο Μπορίσωφ, Λέει ο Μεταβατικός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας – 4,5 Δις τα Χρέη Οκτώ Ενεργειακών Εταιρειών
energia.gr
Παρ, 5 Ιουλίου 2013 - 17:33
“Εικόνα, που παγώνει το αίμα”. Αυτό είδαν οι βουλευτές, αλλά και εκατομμύρια Βούλγαροι που άκουσαν έντρομοι την αμείλικτη ψυχρή αλήθεια για την κατάσταση της χώρας τους από τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, στη σημερινή ομιλία στη Βουλγαρική Βουλή, την οποία μετέδωσαν απευθείας η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ και η ραδιοφωνία ΒΝΡ
“Εικόνα, που παγώνει το αίμα”. Αυτό είδαν οι βουλευτές, αλλά και εκατομμύρια Βούλγαροι που άκουσαν έντρομοι την αμείλικτη ψυχρή αλήθεια για την κατάσταση της χώρας τους από τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, στη σημερινή ομιλία στη Βουλγαρική Βουλή, την οποία μετέδωσαν απευθείας η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ και η ραδιοφωνία ΒΝΡ.

Ούτε τα «μελανά χρώματα», ούτε τα «σκληρά λόγια» έδωσαν το στίγμα του απολογισμού του νεοεκλεγμένου πρωθυπουργού για τα πεπραγμένα του… προκατόχου του Μπόικο Μπορίσοφ.

Εξάλλου, δεν χρειαζόταν.

Η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, την οποία ο κ. Ορεσάρσκι κατέχει με τη δεξιοτεχνία εμπειρογνώμονα με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα οικονομικών και δημοσιονομικής πολιτικής σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, μερικές φορές είναι πιο εύγλωττη από οποιαδήποτε λόγια.

«Τα περασμένα τέσσερα χρόνια χαρακτηρίζονται ως περίοδος ουσιαστικής επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας μας όπως και αποκεφαλαιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Την προαναφερόμενη περίοδο τα Οικονομικά του Δημοσίου επιδεινώθηκαν κατά οχτώ δισεκατομμύρια λέβα (περίπου τέσσερα δισ.ευρώ, 1 λεβ = 0,51 ευρώ). Το απόθεμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά τέσσερα δισ. λέβα, ενώ οι κυβερνητικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από δέκα δίσ. το 2009 στο σημερινό επίπεδο των δεκατεσσάρων δισ. λεβα.

Με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε ο κ. Ορεσάρσκι στα θλιβερά δεδομένα στα ταμεία του κράτους. «Έντυσε» δε τη στεγνή ορολογία περί της «αποκεφαλαιοποίησης των ΔΕΚΟ» με ενδεικτικά ψηφία: 12 δημόσιες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πέντε δισ. λέβα χρέη, από τα οποία τα 4,5 δισ. λέβα «ανήκουν» σε οχτώ εταιρίες του ενεργειακού τομέα με τις επακόλουθες δυσάρεστες αλλά αναπόφευκτες συνέπειες για το Δημόσιο αλλά και για όλους τους Βούλγαρους καταναλωτές, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Ορεσάρσκι είπε εξάλλου ότι η απερχόμενη κυβέρνηση όχι μόνο έχει «ξεζουμίσει» εις το έπακρον τα κρατικά ταμεία, στερώντας τους διάδοχους του και από το στοιχειώδες απόθεμα για απρόβλεπτα και «επιχειρησιακά» έξοδα φέτος, αλλά φρόντισε να φορτώσει στις πλάτες της νέας κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση του ληξιπρόθεσμου ομολογιακού δανείου που πήρε τον Ιανουάριο.

Η προθεσμία εξόφλησης των 800 εκατομμυρίων λέβα, με τα οποία η κυβέρνηση του κ. Μπόικο Μπορίσοφ «μπάλωσε» την τρύπα στον προϋπολογισμό της είναι ο ερχόμενος… Αύγουστος.

Όλα αυτά, συν τις υπόλοιπες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξης των τριών δίσ. λέβα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, συν το… φιάσκο του «αισιόδοξου σεναρίου, στη βάση του οποίου σχεδιάστηκε ο φετινός προϋπολογισμός με προγνώσεις για οικονομική ανάκαμψη και για αυξημένη εσωτερική κατανάλωση όπως και με προσδοκίες για βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, που διαψεύστηκαν με οφθαλμοφανή τρόπο από τις πραγματικές εξελίξεις», κατά τα λόγια του Βούλγαρου πρωθυπουργού, είναι τα κύρια επιχειρήματα της πρότασης αναθεώρησης και αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, την οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα. «Φυσικά, μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο. Αυτό θα σημαίνει, ωστόσο, ότι θα αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας για γρήγορη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου να αναβάλουμε «για τις καλένδες» τα άλλα προγραμματικά μέτρα σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας... Δηλαδή, να συνεχίσουμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση και, κυρίως, ο πρόεδρός της χρησιμοποιούσαν σαν «καύσιμο» της προπαγανδιστικής μηχανής τους το ψέμα περί της «βαριάς κληρονομιάς της προηγούμενης κυβέρνησης», από την οποία είχαν παραλάβει, μεταξύ των άλλων, οχτώ δισ. λέβα απόθεμα στο ταμείο του κράτους».

Αυτό υπενθύμισε ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ, σχολιάζοντας από το βήμα τις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία», τα στοιχεία και οι αριθμοί για την κληρονομιά του ίδιου του GERB τεκμηριώνουν την εντυπωσιακή ανικανότητα, την εγκληματική ανευθυνότητα και τον απερίγραπτο κυνισμό που υπήρξαν κύρια χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τα λόγια του κ. Στανίσεφ.

Ο Σεργκέι Στανίσεφ εξέφρασε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών για το πρόγραμμα σταθεροποίησης, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησης, η οποία καλείται επίσης να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου ευρείας κλίμακας και των απατών με το ΦΠΑ που ήταν κύρια αιτία για την «ακατάσχετη αιμορραγία» πολλών δισεκατομμυρίων από το δημόσιο προϋπολογισμό σε ετήσια βάση την περασμένη τετραετία.

Χρειάζονται ακόμη μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε όλους τους παράγοντες, που εξασφάλιζαν την «πολιτική ομπρέλα» στο οργανωμένο έγκλημα στα περασμένα τέσσερα χρόνια, υπογράμμισε ο αρχηγός των Βουλγάρων Σοσιαλιστών.